Maďarský MOL hodlá koupit podíl Italů v České rafinérské

rafinerie

rafinerie Zdroj: ctk

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL podepsal dohodu o koupi podílu italského konkurenta Eni v České rafinérské. Eni ovšem musí podle předkupního práva nejdřív nabídnut svůj podíl 32,4 procenta většinovému vlastníkovi rafinérské, společnosti Unipetrol. Cenu transakce firmy nezveřejnily. Maďarský holding zároveň potvrdil, že od ENI kupuje i českou síť benzinek Agip.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek přitom v dubnu agentuře Reuters řekl, že polská ropná společnost PKN Orlen, která ovládá Unipetrol, jedná o koupi podílu Eni v České rafinérské. Pokud by PKN podíl koupila, získal by Unipetrol plnou kontrolu nad Českou rafinérskou.

Unipetrol již začátkem roku zvýšil v České rafinérské svůj podíl, když za více než 27 milionů dolarů (536 milionů korun) koupil zhruba 16 procent akcií podniku od společnosti Shell Overseas Investments.

Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje rafinérie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Česká dvojka v prodeji paliv

MOL také oznámila, že koupí od Eni 208 čerpacích stanic Agip v České republice, na Slovensku a v Rumunsku. Maloobchodní síť maďarské skupiny tak vzroste na téměř 2000 čerpacích stanic v 11 zemích. Cenu transakce opět neuvedla. Musí ji ještě posoudit antimonopolní úřad.

Skupina MOL působí ve víc než 40 zemích světa
Holding celkem zaměstnává téměř 29 tisíc lidí. Provozuje čtyři rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku. Skupina vlastní i síť více než 1700 čerpacích stanic v 11 zemích střední a jihovýchodní Evropy. Po oznámené akvizici řetězce Agipu v Česku, na Slovensku a v Rumunsku vzroste počet benzinek MOL na téměř dva tisíce.

„Tato akvizice je milníkem v naší strategii v oblasti maloobchodu v zemích střední a východní Evropy. Průměrný prodej paliv na získaných čerpacích stanicích patří mezi tři nejvyšší v rámci mezinárodních společností působících v České republice,“ uvedl viceprezident Skupiny MOL pro oblast maloobchodu Lars Höglund.

Upozornil, že MOL se stává druhým největším hráčem z pohledu velikosti sítě čerpacích stanic na českém trhu. Celkem 125 nových čerpacích stanic společně s 24 čerpacími stanicemi Slovnaft a 125 čerpacími stanicemi Pap Oil zajistí skupině více než desetiprocentní maloobchodní podíl na trhu. Jedničkou českého trhu je Benzina.