Malé pivovary dobývají Evropu, tabulkám spotřeba dál vládnou Češi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Češi zůstávají největšími pijáky piva. Avšak ani domácí výrobci stejně jako podniky v celé EU nedokážou vyrábět tolik jako před rokem 2008. Šancí jsou stovky nových pivovarů.

Češi se o své dlouholeté prvenství ve spotřebě piva nemusejí obávat. Také loni se 144 litry na hlavu s velkým náskokem vedli žebříček mezi evropskými zeměmi. Druhé Německo ztrácelo 37 litrů na hlavu, třetí Rakousko ještě o tři litry více. Do popředí se ovšem dere Polsko, kde spotřeba na rozdíl od většiny zemí stoupá a loni atakovala hranici stovky litrů na osobu a rok. Vyplývá to ze studie evropské asociace pivovarnických sdružení The Brewers of Europe.

Nicméně nejen v Česku, ale ani v Evropské unii se podle studie stále nedaří ve výrobě piva dosáhnout hodnot před rokem 2008. Celková produkce v 28 zemích Evropské unie loni činila 384 milionu hektolitrů, což je stále méně než v letech 2009 až 2012. Meziročně ale celkový výstav stoupl, což je důvod, proč se asociace dívá na další vývoj produkce pozitivně.

Spotřeba piva na osobuSpotřeba piva na osobu | E15

„Statistiky ukazují, že pivovarnický sektor směřuje k oživení po globální krizi započaté v roce 2008. Čísla potvrzují trendy patrné od roku 2010, kdy celková spotřeba a produkce sice zůstávají stabilní, ale zároveň v Evropě vzniká pozoruhodný počet nových pivovarů,“ uvedl prezident asociace Demetrio Carceller. „Zájem, který konzumenti projevují o rozmanitost evropských piv, pravděpodobně nebyl nikdy vyšší. Výsledkem je, že loni v Evropě spustilo provoz na 700 nových pivovarů,“ dodal. Nárůst počtu producentů je pak podle něj znamením důvěry investorů v celý obor.

V Česku loni produkce podle údajů svazu pivovarů mírně stoupla o 2,3 procenta. Pivovary ale za to mohou děkovat především exportu.

Letos za osm měsíců produkce naopak o dvě procenta klesla, zejména kvůli slabšímu odbytu v prvních měsících roku. Pivovary se také obávají nadcházející legislativy jako zavedení elektronické evidence tržeb a zákazu kouření v restauračních zařízeních, která by mohla snížit počet fungujících podniků a tedy i celkovou spotřebu.

Největší výrobci a spotřebitelé piva v EUNejvětší výrobci a spotřebitelé piva v EU | E15