Malé podniky odcházejí od velkých prodejců energie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEPS

Velké energetické firmy často zanedbávají komunikaci s menšími firemními odběrateli a chybují ve fakturaci. Klienti proto odcházejí k jiným dodavatelům. Vyplývá to z průzkumu Unie malých a středních podniků mezi podnikateli a živnostníky. Dominantní firmy jako ČEZ a RWE v hodnocení propadly.

Podle podnikatelů řeší velké energetické podniky prodlení s placením často sankcemi nebo rovnou odpojením a často bez upozornění. Řada podnikatelů se přitom dle průzkumu setkává s chybným fakturováním částek za elektřinu, špatným adresováním faktur nebo neřešením přeplatků. Malí a střední podnikatelé si také stěžovali na stále rostoucí ceny energie.

Lepší názor na dodavatele energie mají podle průzkumu velké podniky. „Velké firmy jsou se svými dodavateli spíše spokojeny. Setkávají se u nich většinou s flexibilnějším přístupem při fakturaci a získávají slevy až do výše 40 procent z ceny nabízeného energetického produktu. To svědčí o tom, že energetický trh je ještě dostatečně pružný a Unie malých a středních podniků se tak hodlá těmito oblastmi i nadále intenzivně zabývat,“ uvedla unie.

Průzkumu se účastnilo 74 podnikatelů. „Výsledky průzkumu pak jednoznačně ukazují na to, že aktivní zájem o energetickou politiku vede k tendenci malých a středních podnikatelů odcházet od svého dodavatele kvůli cenám a chybnému fakturování,“ dodala unie.

Za prvních deset měsíců přistoupilo na změnu prodejce elektřiny či plynu přes 663 tisíc odběratelů. Za celý loňský rok to byla zhruba polovina. Změnám dominují domácnosti.