Manažeři Olympusu dostali podmíněné tresty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Tři bývalí vrcholní manažeři japonského Olympusu byli odsouzeni k podmíněným trestům za svou účast v účetním skandálu firmy. Bývalý předseda představenstva Cujoši Kikukawa a další manažeři Hisaši Mori a Hideo Jamada přiznali, že lhali regulátorům a akcionářům více než deset let ve snaze zakrýt ztráty ve výši až 170 miliard jenů (asi 34 miliard korun). Firma ztráty utrpěla při spekulacích na finančním trhu.

Všichni odsouzení byli zatčeni loni v únoru a v září u soudu přiznali vinu. Podmíněné tresty za falšování finančních výkazů jsou v Japonsku poměrně běžné, zvláště v případech, kdy pachatelé z konání osobně profitovali. Kikukawa, který během procesu uvedl, že do dlouhodobého podvádění se zapojil s cílem chránit společnost, a Jamada byli odsouzeni ke třem letům. Mori ke dvěma a půl roku.

Účetní skandál ve společnosti Olympus byl jedním z největších v japonské historii. Na veřejnost se dostal v roce 2011, kdy tehdejší šéf Olympusu, Brit Michael Woodford, upozornil představenstvo v čele s Kikukawou na podezřelé platby. To vedlo k vyšetřování, které vystopovalo počátky maskování ztráty až do devadesátých let. Woodfordovi se dostalo vyhazovu, následně Brit detaily schématu na maskování ztrát předal deníku Financial Times.

Akcie v reakci na zamlčenou ztrátu přišly o 80 procent hodnoty a Olympus prošel rozsáhlou restrukturalizací.

Vývoj akcií Olympusu za poslední rokVývoj akcií Olympusu za poslední rok | finanzen.netVývoj akcií Olympusu za poslední rok