Manažerské obchody s akciemi ČEZ dál kvetou

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia.cz

O bezmála dalších devět milionů korun si v závěru týdne přilepšilo ke svým mzdám trio dalších manažerů ČEZ v rámci akciového opčního programu firmy. Celkové letošní bonusy z obchodů s vlastními akciemi tak vyšplhaly na 47,5 milionu korun. To je stejná suma, jakou šéfové polostátní energetiky z opcí inkasovali za celý loňský rok. Další manažeři na svou šanci navíc teprve čekají. Zatímco letos využilo opčního programu zatím jedenáct šéfů ČEZ, loni to byla šestnáctka manažerů firmy.

Takzvaný opční program ČEZ počítá s tím, že nejvýše postavení členové vedení energetické firmy mají každoročně nárok na příděl akcií ČEZ za zvýhodněnou cenu. „Akciový opční program v různých formách využívají i obdobné firmy v zahraničí, otázkou je spíše nastavení parametrů programu nežli jeho samotná existence,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek. Dlouhodobě je program trnem v oku zejména menšinovým aktivistickým akcionářům, kteří vyčítají ČEZu vysoké odměny pro manažery na pozadí nízké navrhované dividendy.

„Politici nechali skupinku lidí vybudovat v ČEZ mocenskou pevnost a nyní se bojí. Jak dlouho nechá současná vláda pohrdat akcionáři včetně státu?“ ptá se na svém twitterovém účtu minoritní akcionář Michal Šnobr, který v energetické firmě spolu s dalšími investory kontroluje více než jednoprocentní podíl. „To samé představenstvo, které se účastní opčního programu, navrhlo z loňského zisku takřka o třetinu nižší dividendu než loni,“ poukazuje Šnobr.

„Jde o osobní věci jednotlivých beneficientů. Většina manažerů, kteří letos uplatnili využití manažerských opcí na akcie společnosti, následně prodali jen část akcií, které pokryly náklady na jejich předchozí nákup a na daně,“ říká mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Faktem nicméně zůstává, že jedenáctka šéfů firmy letos získala nárok na 495 tisíc akcií, z nichž obratem prodali bezmála 450 tisíc kusů, tedy v průměru devět z deseti získaných akcií. Manažeři navíc často prodávali veškeré akcie, které mohli. Nastavení opčního programu totiž obsahuje povinnost si malou část získaných akcií ponechat.