Masokombinát v maďarském Kapuváru leží ladem, krach vyvolala pokuta

Uzeniny

Uzeniny Zdroj: kolaz E15

Již čtvrtým rokem se táhne kauza krachu obřího masokombinátu ve městě Kapuvár na severovýchodě Maďarska. Nyní se do problému vložil šéf odborového svazu zpracovatelů masa József Kapuvári s tím, že se podnik ani přes nová zjištění již zachránit nedá. Firma, jejíž výrobky byly v Maďarsku oblíbené, vyhlásila bankrot roku 2012. Proces se ještě úplně neuzavřel a dvě stovky propuštěných řezníků stále čekají na odškodné v celkové výši sto milionů.

Odborář reaguje na nejnovější vývoj sporu, který vznikl po rozhodnutí soudu v městě Győr. Podle něj maďarský daňový úřad v roce 2012 nesprávně vyměřil masokombinátu dodatečnou daň ve výši 800 milionů forintů a pokutu 650 milionů. Z výroku soudu tak vyplývá, že na krachu fungujícího podniku měl významný podíl daňový úřad.

„Soud nám poskytl satisfakci, protože uznal, že jsme pracovali v zákonných mezích,“ přivítal verdikt bývalý ekonomický ředitel firmy Árpád Foltányi.

Radost z rozsudku však trvala jen několik dní. Pak maďarské ministerstvo hospodářství vinu daňového úřadu popřelo s tím, že krach masokombinátu zapříčinily nezvládnuté dluhy podniku, které dosáhly osmi miliard forintů.

Zájemce odradily vysoké dluhy

„Konkurz inicioval v říjnu 2012 jeden z věřitelů a v očekávání krachu společnost následně oznámila, že propustí dvě stovky zaměstnanců,“ připomíná ministerstvo. Během konkurzu nabízel správce podnik investorům za dvě miliardy forintů, ale zájemce odradily vysoké dluhy podniku. V Kapuváru tak leží ladem haly vybavené moderní technologií a v jejich vzkříšení již nikdo nevěří.