Merck dodá 300 tisíc vakcín proti ebole pro chudé země

Zdravotník v ochranném oděvu v Sierra Leone

Zdravotník v ochranném oděvu v Sierra Leone Zdroj: ctk/ap

Společnost Gavi podepsala kontrakt za pět milionů dolarů (124 milionů korun), na jehož základě jí farmaceutická společnost Merck dodá vakcíny proti ebole. Merck dodá 300 tisíc očkovacích dávek, které budou použity pro naléhavé případy a další klinické testy. Do konce roku 2017 pak získá přípravek licenci a Gavi bude moci vytvořit zásobu vakcín pro všeobecné použití.

Ebola vypukla v roce 2013 v západní Africe a za více než dva roky jí podlehlo zhruba 11 300 lidí z asi 29 tisíc nakažených. Světová zdravotnická organizace (WHO) před týdnem oznámila, že se toto vysoce nakažlivé onemocnění přestalo šířit. Jen několik hodin po tomto oznámení ale Sierra Leone ohlásila další úmrtí na ebolu.

Epidemie urychlila výzkum vakcín, kterým se zabývá hned několik firem. Přípravek společnosti Merck nese označení VSV-EBOV a je kombinací části viru eboly a jiného, bezpečnějšího viru, s jejichž pomocí se má imunitní systém připravit na boj s nákazou. Podle testů provedených v západní Africe by přípravek mohl poskytnout stoprocentní ochranu, podle výzkumníků je ale třeba získat ještě další údaje.

Gavi je organizace slučující několik pracovišť a společností, které se věnují záchraně lidských životů prostřednictvím očkování. Vakcíny šíří především v nejchudších zemích světa. Dohodu s firmou Merck Gavi oznámila na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.