Miliardář Rudolf Ovčaří zavírá šamotárnu, stovka lidí přijde o práci

Jeden ze závodů společnosti SEEIF Ceramic

Jeden ze závodů společnosti SEEIF Ceramic Zdroj: Repro SEEIF

Někdejší privatizátor Třineckých železáren a do nedávné doby spolumajitel České zbrojovky Rudolf Ovčaří přeskupuje svůj byznys s keramikou pro vysoké pece. Do konce letošního roku uzavře výrobu šamotu v severočeské Kadani, kde je jeden ze závodů jeho společnosti SEEIF Ceramic. Právě letos si přitom tamní továrna známá jako Reframo připomíná 130 let od založení.

„Bohužel čelíme dlouhodobému trendu, kdy klesá spotřeba tradičního šamotu v těžkém průmyslu a jsou stále více využívány jiné modernější typy žáruvzdorných materiálů. Proto jsme nuceni postupně do konce roku 2015 ukončit výrobu šamotu v závodě Kadaň,“ řekl deníku E15 generální ředitel firmy Kamil Holenda.

Přesun do Ostravy a na Blanensko

Zbytek výroby se přesune do dalších továren skupiny v Ostravě a v Rájci-Jestřebí na Blanensku. Přesto však podnik doufá, že ladem kadaňský areál nezůstane. „Momentálně jednáme s několika zahraničními partnery o možnosti přenesení jiné výroby žáromateriálů ze západní Evropy do Kadaně,“ dodal šéf keramičky.

Svou obživu tak musí nově řešit zhruba stovka šamotářů, kteří v Kadani pracovali. „S firmou spolupracujeme na řešení situace. Zaměstnanci budou odcházet postupně,“ uvedla Marie Weissová z Úřadu práce v Kadani. Ve městě a okolí je bez práce téměř deset procent lidí.

Celkové výsledky firmy se zlepšují

Navzdory trablům s částí produkce se celkové výsledky SEEIF Ceramic zlepšují. Firma loni zvýšila tržby o čtyři procenta na 762 milionů korun, v čistém vydělala téměř 29 milionů. Na účtu kumulovaného zisku minulých let má 245 milionů. Ve společnosti ještě minulý rok pracovalo 580 lidí.

Průmyslník Ovčaří utvořil SEEIF Ceramic před šesti lety po ovládnutí tří keramiček. Mezitím stačil prodat svůj podíl v České zbrojovce Renému Holečkovi. Následně dal peníze také do mediálního projektu Roklen 24, který je spřízněný s webem Echo 24. Loni Ovčaří ve spolupráci s Holečkem vstoupil rovněž do realit. Koupil lukrativní barokní usedlost Pernikářka na pražské Hanspaulce.