Ministerstvo průmyslu podle ERÚ porušilo dohodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak

Energetický a regulační úřad (ERÚ) má další výhrady k návrhu novely energetického zákonu, kterou ministerstvo průmyslu odeslalo vládním legislativcům. Podle Energetického úřadu ale některé body znějí jinak, než jaká byla dohoda. ERÚ vede ohledně novely s ministerstvem spor dlouhodobě, přesto na připomínkování úřady pracovaly společně. Teď opět ERÚ hrozí, že novela způsobí chaos a vznikne nekvalitní zákon.

„Naše obavy se potvrdily v okamžiku, kdy bylo zahájeno vypořádání připomínek, protože zásadní připomínky se řešily bilaterálně, pak nám bylo zasláno pouze úplné znění novely bez termínu možného vyjádření, kdy hned následující den i přes naše zásadní výhrady ministerstvo průmyslu odeslalo text novely do vlády,“ sdělil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Energetický úřad přesto ministerstvu poslal 18. srpna dodatečné připomínky. Chvojka 22 bodů označil jako rozpor s nepřijetím připomínek ERÚ, 16 bodů podle něj obsahuje zásadní výhrady k novému návrhu zákona a poslední čtyři upozorňují na zmatečnost textu zákona. „Celkově se domníváme, že tak závažná novela s tak obrovským dopadem do národní ekonomiky a české i mezinárodní energetické bezpečnosti by měla být projednávána s větší pečlivostí a snahou o konsensus,“ uvedl Chvojka.

Ministerstvo podle Chvojky do novely nezapracovalo například připomínky, které se týkaly správních lhůt a dalšími problematickými pasážemi byly například téměř všechny body, které se týkají nařízení o kontrole energetických trhů Remit. „Problémový zůstal paragraf 19a, který se týká zásad regulace a který dle našeho názoru obsahuje některé nepřesnosti a málo chrání zákazníky,“ zmínil Chvojka.

Podíváme se na ně

Mluvčí ministerstva průmyslu Filip Matys ale odmítl, že by ERÚ nedostal prostor k vyjádření. Po skončení termínu pro zaslání připomínek ministerstvo podle něj organizovalo vypořádání připomínek se všemi obeslanými stranami. „Vzhledem k počtu připomínek bylo toto vypořádání organizováno celkem třikrát, bohužel postup při připomínkování energetického zákona ze strany ERÚ není dlouhodobě korektní, a i přes velký počet konzultací mezi MPO a ERÚ nebyly do dnešního dne jejich avízované dodatečné připomínky dodány,“ uvedl .

V případě, že na úřad dorazí, ministerstvo se jimi podle Matyse přesto bude zabývat, a v případě, že dojde ke shodě, bude připomínky akceptovat na jednání vlády o zákoně.

Návrh novely energetického zákona by měla vláda schvalovat začátkem září. V připomínkovém řízení k normě se podle ERÚ sešla více než tisícovka výhrad ze 40 připomínkových míst.