Mládek chce větší zásobníky plynu, mají pokrýt 50 procent spotřeby

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Česka republika bude rozšiřovat objem podzemních zásobníků plynu tak, aby pokryl 50 procent její roční spotřeby. Nyní mají zásobníky kapacitu zajišťující zhruba 37 procent spotřeby. Na dnešní mezinárodní energetické konferenci International Energy Club v Ostravě to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„Předpokládá se zvýšení kapacit zásobníků plynu, abychom se dopracovali na 50 procent roční spotřeby a byli jsme připraveni na mimořádné výkyvy,“ řekl ministr. Země má podle něj v zásobnících dost plynu a testy ukázaly, že je schopna ustát i poměrně velké výkyvy.

Zásobníky v Česku téměř výlučně patří firmám RWE Gas Storage a MND Gas Storage. Předseda Rady Českého plynárenského svazu Jan Valenta nedávno uvedl, že od roku 2009 plynaři investovali do rozšíření zásobníků tři miliardy korun.

Zástupci zemí visegrádské čtyřky na ostravské konferenci diskutovali i o diverzifikaci dodávek plynu. Česko dováží většinu plynu z Ruska. Kromě cesty přes Ukrajinu a Slovensko má napojení na plynovod Nord Stream, který vede po dně Baltského moře a přes Německo. „Byli bychom velmi neradi, kdyby v budoucnu nebyl tranzit přes Ukrajinu a byli bychom zase závislí jenom na jedné hlavní rouře, tentokrát na Nord Streamu, což do určité míry hrozí,“ řekl Mládek.

Severojižní spojka

V ideálním případě by podle něj mělo existovat propojení z polského Svinoústí přes Polsko, Českou republiku, Slovensko, Rakousko, Slovinsko až do chorvatského přístavu Krk, tak aby země Visegrádu měly přístup k alternativním zdrojům plynu. „Ve Svinoústí je ten terminál skoro hotov, na ostrově Krk je to futuristická vize,“ řekl ministr.

Česká republika se podle něj snaží i o diverzifikaci dodavatelů ropy. I o tom podle něj jedná prezident Miloš Zeman v Ázerbájdžánu. „Ázerbájdžán je pro nás velmi důležitým alternativním dodavatelem ropy a chtěl bych zdůraznit, že každý třetí litr pohonných hmot v českých pumpách je vyroben z ropy, která je importována z Ázerbájdžánu,“ řekl Mládek.