Mládek: EU by měla na Ukrajinu kvůli plynu vyslat inspekční tým

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Anna Vackova

Evropská unie by podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka měla na Ukrajinu vyslat inspekční tým, který zjistí, kolik má země plynu. Ukrajina plyn již dva měsíce nedováží, což může v zimě způsobit humanitární katastrofu na Ukrajině i v dalších devíti zemích, uvedl ministr.

„Další významný požadavek, který zvedli někteří kolegové především ze Slovenska a Rakouska: Evropská unie by měla vyslat inspekční tým a ten by měl zjistit, kolik plynu má Ukrajina, protože, co velmi znepokojuje vývoj na Ukrajině, oni přestali jednat s Rusy o placení za plyn. Ukrajina nedováží plyn již skoro dva měsíce,“ řekl Mládek.

V létě podle něj takový přístup Ukrajině prochází i díky drobným reverzním tokům z Polska a Slovenska. Pokud ale bude Kyjev takto postupovat do zimy, začne podle Mládka humanitární katastrofa a miliony lidí na Ukrajině budou mrznout. To samé by se prý stalo občanům devíti zemí na jih od Slovenska. Proto je věc nutné řešit nyní a nečekat na leden, upozornil ministr.

Mládek dodal, že Česka by se případný problém netýkal, protože může plyn kupovat i odjinud. Již v příštím týdnu by navíc Česko mělo mít zásobníky plynu zcela plné.