Mládek: Když vydrží Dukovany, nebudeme v Horním Jiřetíně bourat

Horní Jiřetín

Horní Jiřetín Zdroj: ctk, kolaz E15

Stát nebude potřebovat uhlí pod Horním Jiřetínem, pokud bude elektrárna Dukovany fungovat do konce své životnosti, a poté začnou fungovat nové bloky. V České televizi to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle ministra ale není jasné, zda tyto předpoklady budou naplněny.

Mládek řekl, že podle stávajících předpokladů a na základě schválené aktualizace Státní energetické koncepce (SEK) uhlí pod Horním Jiřetínem nebude potřeba, má to však jedno ale: „Za předpokladu, že budou naplněny ty plány energetické koncepce. To znamená, že elektrárna Dukovany bude fungovat do konce své životnosti, roku 2037, a že tam postavíme plynule navazující nové bloky. Pokud toto se podaří splnit, tak nemusíme bourat Horní Jiřetín,“ uvedl Mládek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je pro prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí u lomu Bílina. U dolu ČSA u Horního Jiřetína je podle něj řada otazníků. Vláda by měla podle jeho představ o věci rozhodnout do konce roku. Sobotka to řekl tento týden po jednání s ředitelem Severočeských dolů Ivem Pěgřímkem.

Téma limitů by se na jednání vlády mohlo podle Mládka dostat v listopadu či prosinci. Na říjnovém výjezdním zasedání v Ústeckém kraji se k němu ministři asi nedostanou. O limitech má ještě také jednat tripartita.

Znovu za pět let

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje ještě v letošním roce prolomení limitů na dole Bílina především pro potřeby teplárenství. Otázku prolomení na dole ČSA ministerstvo navrhuje znovu otevřít až v roce 2020.

Proti prolomení limitů na dole ČSA, kde uhlí těží společnost Severní energetická, dlouhodobě protestují ekologové a převážná část obyvatel Horního Jiřetína a dalších obcí, kteří by kvůli těžbě museli opustit své domovy. Prolomení vedle společnosti Severní energetická podporují také horníci a odboráři. Argumentují možnou ztrátou pracovních míst.

K rychlému rozhodnutí ohledně využití hnědého uhlí z severočeských lomů Bílina a ČSA před týdnem vyzval vládu Svaz průmyslu a dopravy ČR.