Mládek má za úkol vypracovat plán, jak dostavět Temelín bez garancí

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Ministr průmyslu Jan Mládek dostal za úkol udělat všechno pro to, aby dva bloky Jaderné elektrárny Temelín byly zahájeny a dostavěny bez státních garancí. O vypracování plánu ho požádal premiér Bohuslav Sobotka. Tan minulý týden uvedl, že vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou Temelína.

Mládek na dnešním Žofínském fóru zdůraznil, že nová vláda se k rozvoji jádra hlásí, i kvůli tomu, že by to umožnilo naplnit cíl Evropské komise snižovat emise CO2. Zároveň poznamenal, že v tuto chvíli není příliš velká politická vůle pro státní garance, ať už formou přímé garance nebo takzvaný „contract for difference“, který se nyní snaží použít Britové.

Ministr se domnívá, že v Česku je většina občanů i politiků pro rozvoj jaderné energetiky. Není ale příliš velká vůle dávat nějaké státní garance. Důvodem je i zkušenost s fotovoltaikou, dodal ministr.

„Nová vláda není ochotná poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie, které by v příštích několika desítkách let mohly dramaticky zatížit ať už domácnosti nebo firmy z pohledu zvýšených odvodů v důsledku nutnosti financovat dostavbu elektrárny Temelín,“ uvedl minulý týden Sobotka.

Temelínský tendr
Uchazeči v tendru na výstavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína zůstaly americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Do tendru se přihlásila i francouzská firma Areva, ČEZ ji ale předloni v říjnu z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v nabídce. Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle nějž ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru šetří Evropská komise.

Ředitel ČEZ Daniel Beneš již dříve podle Hospodářských novin řekl, že společnost nepodepíše plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než bude mít dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny ze strany státu nebo jiné obchodní schéma. Minulý týden v Lidových novinách šéf ČEZ popřel, že by garance ceny byla podmínkou dostavby Temelína.

Schéma contract for difference by firmě ČEZ zajistilo na určitou dobu provozu nových bloků Temelína pevné výkupní ceny. Pokud by tržní cena byla nižší, ČEZ by dostával doplatek od státu. V opačném případě by energetická společnost rozdíl mezi tržní a sjednanou cenou do státního rozpočtu odváděla.

Beneš v rozhovoru pro týdeník Ekonom, jenž vyšel začátkem ledna, uvedl, že smlouva s vítězným uchazečem by mohla být podepsána ve druhém čtvrtletí 2015.

Jiří Šťastný: Bez dostavby Temelína budeme muset nakupovat v zahraničí