Mládek na Urale loboval za český projekt elektrárny na polárním kruhu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: CTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se během návštěvy strojírenského veletrhu v Jekatěrinburgu na Urale snažil nalézt řešení pro pozastavený projekt výstavby elektrárny na polárním kruhu. České republice hrozí, že projekt pro ni bude znamenat ztrátu několika miliard korun.

„Je samozřejmě příjemné hovořit s českou firmou, které se na ruském trhu daří. Mou snahou tady ale bylo rovněž pomoci tam, kde spolupráce vázne a kde je třeba řešit sporné body. Jsme nyní v etapě, kdy na vzájemné hospodářské vztahy dopadají negativní efekty restriktivních opatření a pokles výkonu ruské ekonomiky,“ uvedl Mládek podle komuniké jeho úřadu.

Konkrétně se zajímal o pozastavený projekt elektrárny u města Salechard na polárním kruhu. Elektrárnu stavěla česká firma PSG Zlín s financováním od České exportní banky a pojištěním od státní společnosti EGAP. Hrozí tak „vážné nebezpečí ztráty až několika miliard korun“, upozornilo komuniké a dodalo, že Mládek se snažil najít řešení, které by umožnilo projekt dokončit a zajistit jeho plné splacení.

Infrastruktura severního Uralu

Společnost EGAP v listopadu 2012 uvedla, že výstavba paroplynové elektrárny u Salechardu s pojistnou hodnotou 12 miliard korun je součástí širšího projektu na vybudování infrastruktury na severním Uralu.

Mládek během třídenní návštěvy Jekatěrinburgu navštívil expozici českých firem na veletrhu, setkal se tam s ruským protějškem Denisem Manturovem a o podpoře českých firem v regionu jednal s gubernátorem Jevgenijem Kujvaševem. Na Ural jej provázela padesátka českých podnikatelů.

Mládek láká do Česka americkou automobilku Tesla

Česká exportní banka na výstavě v Omsku