Mládek: Stát by mohl od OKD odkoupit důl Paskov

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: ctk

Možnost, že stát odkoupí důl Paskov, kde chce těžařská firma OKD na konci letoška ukončit těžbu, je po dnešku opět o něco reálnější. Pravděpodobný příští ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek totiž prohlásil, že si tuto varintu dovede představit. Stát by podle něj mohl ztrátovou šachtu koupit za korunu a pak těžbu postupně během několika dalších let utlumovat.

Zda a jak stát poskytne podporu při utlumování Dolu Paskov, má být jasné na konci března, vyplývá z Memoranda o porozumění, které v pondělí podepsali ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a nový šéf firmy OKD, které důl patří, Dale Ekmark.

Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužilo do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil.

OKD dělá kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím řadu úsporných opatření, ukončení těžby ve ztrátovém Dole Paskov má být jedním z nich. Na dole, který tvoří závody Staříč a Chlebovice, pracuje více než 2500 lidí, v celé společnosti OKD přes 12 tisíc.

OKD vlastní firma NWR, která ze dvou třetin patří mezinárodní investiční skupině BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

Důl Paskov je posledním činným dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru, ostatní byly uzavřeny. Těžba v dolech na Ostravsku je proti karvinským technologicky náročnější i nákladnější. Horníci také pracují v horších podmínkách.

S uzavřením dolu nesouhlasí odboráři, podle nichž je tam v podzemí minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí. Několik stovek pracovníků už z Dolu Paskov odešlo, někteří z nich se přesunuli na doly v karvinské části OKD.

Michal Šnobr: Paskov a čas zpytovat svědomí