Modřany Power ožily. Hrozba krachu ovšem není zažehnána

Společnost Modřany Power se postavila zpět na vlastní nohy. Po tom, co ji loni věřitelé poslali do konkurzu a musela řešit spor s městem Prostějov, je zase aktivní a vydělává. Hlavní akcionář je však stále v problémech.

Firma se zhruba 400 zaměstnanci, kteří v pražském závodě vyrábějí speciální technologie pro chemický nebo energetický sektor, dostává druhou šanci. Loni to přitom pro ni nevypadalo nijak pozitivně.

I když rok 2013 začal příslibem lukrativního byznysu na stavbě nových reaktorů jaderné elektrárny Temelín, v květnu se světlé vyhlídky zřítily. Kromě zhruba 150 milionového dluhu vůči Komerční bance měla firma dlužit dalším subdodavatelům, třeba dodavatelům materiálů pro výrobu modřanských trubek. Společnost tak směřovala do konkurzu.

Insolvenční řízení společnosti vyhlásil Městský soud v Praze koncem loňského ledna. Modřany Power mezitím bojovaly i na další frontě. Kvůli nesplnění závazků se totiž dostaly do problémů s prostějovskou radnicí.

Úvěr a pozemek

Firma tam od města dostala k odkoupení pozemek o rozloze 73 tisíc metrů čtverečních v průmyslovém parku. Zavázala se, že v Prostějově postaví novou výrobní halu. To se však nikdy nestalo. Kvůli zpoždění projektu proto město rozhodlo, že pozemek odkoupí zpět a vůči firmě uplatní šestimiliónovou smluvní pokutu. I v tomto případě však Prostějov narazil na problém. Ačkoli společnost na pozemku výrobní halu nestavěla, zatížila ho 120 milionovým úvěrem od GE Money Bank.

Zastavený pozemek nechtěl nikdo odkoupit a město odmítalo převzít rizika spojená s úvěrem, který je na pozemky vázaný. Zároveň však trvalo na uplatnění možnosti pozemek zpětně odkoupit. Po ročních jednáních se nakonec všechny tři strany domluvily na vyřešení situace. Modřany Power dohodla splácení úvěru bez ručení pozemkem a prostory v průmyslové zóně prodala Prostějovu. Město na oplátku snížilo výši pokuty pro firmu na tři miliony korun.

„Vzájemné pohledávky obou subjektů byly vypořádány a Statutární město Prostějov a společnost Modřany Power, a.s., nemají v současné době vůči sobě žádné pohledávky související s majetkoprávním vypořádáním předmětných pozemků.
V současné době je Statutární město Prostějov výlučným vlastníkem uvedených pozemků v sektoru G průmyslové zóny města Prostějova,“ uvedla pro E15.cz asistentka primátora Prostějova Petra Mejzlíková.

Miliardová sekera

Kromě vyřešení prostějovských tahanic došlo k zastavení konkurzu a změnám ve struktuře Modřany Power. Před pár týdny skončili dva členové představenstva. Vnitřní restrukturalizace zřejmě společnosti prospěla. Podle informací E15.cz totiž firma nabrala zpět pracovníky, kteří byli kvůli problémům z loňska bez práce. Stejně tak se naplno rozběhla i výroba. Nikdo ze společnosti to však nechce potvrdit. Na email firma neodpověděla několik dní.

Důvodem může být fakt, že situace není zcela růžová. Hlavní akcionář Modřany Power – CTY Group je totiž pořád v potížích. Společnost je vlastněná slovenskými miliardáři Ladislavem Krajňákem a Jurajem Kamarásem. Jejich hlavním problémem je téměř miliardový dluh polygrafické firmy Česká Unigrafie, který ji loni vedl k propuštění stovek zaměstnanců. Komerční banka má vůči CTY Group 630 milionovou pohledávku, kvůli které dlužníka poslala do konkurzu. V něm se různým druhem podání dodnes snaží CTY Group úpadek zpomalit.