Mošnovská opravna letadel se asi vyhne konkurzu, soud povolil reorganizaci

Společnost Job Air Technic, která na letišti v Mošnově na Novojičínsku opravuje letadla (na snímku z 6. března), je v úpadku

Společnost Job Air Technic, která na letišti v Mošnově na Novojičínsku opravuje letadla (na snímku z 6. března), je v úpadku Zdroj: CTK

Soud schválil reorganizaci leteckých opraváren Job Air Technic z Mošnova u Ostravy. Firma se tak zřejmě vyhne konkurzu, kterého se domáhal jeden z věřitelů. O dnešním rozhodnutí soudu informoval zpravodajský server IHNED.cz. Mošnovská opravna letadel je v insolvenčním řízení už déle než dva roky. Firmu, která dluží zhruba 800 milionů korun, ovládla letos v únoru skupina Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada.

„Věříme, že nám současná situace umožní obnovit spolupráci se zákazníky, kteří s námi z důvodu probíhajícího insolvenčního řízení dříve přerušili veškerou spolupráci,“ řekl serveru IHNED.cz ředitel Job Air Technic (JAT). Schválení reorganizace podle něj z hlediska samotného provozu firmy v současné době nic nemění.

Insolvenční řízení na JAT vyhlásil soud v lednu 2014 na návrh České spořitelny a České exportní banky (ČEB), kterým tehdy mošnovská firma dlužila přes 760 milionů korun. Názory obou bank na další osud opraváren se ale rozcházely. Zatímco ČEB prosazovala reorganizaci, spořitelna usilovala o konkurz. Spor opakovaně řešily české soudy.

Získání strategického investora

Vedení JAT se podařilo na přelomu let 2014 a 2015 získat pro zadluženou firmu strategického investora. Byla jím společnost Berinda Holdings Limited, za kterou stál ruský investor Eduard Taran. Loni na jaře Berinda složila na speciální vázaný účet 265 milionů korun určených k částečnému vyplacení věřitelů. Letos v únoru ovládla firmu JAT skupina Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada, která koupila pohledávky od věřitelských bank.

Dnes schválený reorganizační plán počítá podle serveru IHNED.cz s tím, že nezajištění věřitelé dostanou zpět jedno procento svých pohledávek. Pětadvacet milionů korun je určeno na další rozvoj společnosti a zbytek z 265 milionů připadne zajištěnému věřiteli, kterým je Integra Capital podnikatele Strnada.

„Ten podle dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku v této chvíli ovládá také Berindu. Z toho lze usuzovat, že se český zbrojařský magnát a ruský miliardář nakonec dohodli,“ uvádí IHNED.cz.