Mzdy dostanete v řádném termínu, uklidňuje OKD své pracovníky

Těžba na Karvinsku

Těžba na Karvinsku Zdroj: ctk

Důl Frenštát
Důl Frenštát
Důl Frenštát
Důl Frenštát
Důl Frenštát
16
Fotogalerie
Zaměstnanci těžební společnosti OKD dostanou mzdy za květen v řádném červnovém termínu. Vedení firmy, která je v úpadku, se podařilo zajistit dostatek peněz, sdělil její mluvčí. OKD má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců. Podle odborářů, kteří už dříve uvedli, že nevyplacení výplat by mohlo vyvolat nepokoje, by oznámení o mzdách mělo uklidnit situaci.

„Je to velmi potěšující. Samozřejmě, že zpráva o tom, že budete mít mzdu, je výrazná a stoprocentně uklidní zaměstnance,“ řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale také kvůli vysokému zadlužení. Návrhy řešení dopadů útlumu těžby se zabývá i vláda.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Kromě kmenových zaměstnanců pracuje v OKD asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Firma se potýká s nedostatkem hotovosti. Kvůli tomu až doteď nebylo jasné, zda bude mít dost financí na výplaty. Podniku ale chybějí i peníze na odstupné pro případně propouštěné zaměstnance. „Myslím si, že se bude ta situace dej Bože lepšit. Zase máme měsíc na to, abychom veškeré problémy řešili,“ řekl Pytlík.

Pod OKD patří také zakonzervovaný důl Frenštát:

Krajský soud v Ostravě tento týden ustanovil prozatímní tříčlenný věřitelský výbor, v němž jsou český stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna a firma Advanced World Transport (AWT).

OKD patří firmě New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta je podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) zřejmě také hlavním věřitelem OKD.

Největší pohledávku ve výši 9,5 miliardy korun už u soudu přihlásila londýnská banka Citibank, která je agentem držitelů dluhopisů. OKD dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark už dříve uvedl, že 13 ze 17 miliard korun dluhů OKD jsou závazky v rámci skupiny.

Do insolvenčního řízení už se se svými pohledávkami přihlásilo přes 120 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.