Na českém plynu se dá vydělat, tvrdí Kanaďané. Kupují těžební práva a chystají další průzkum

Těžební vrt na Moravě, který patří do skupiny MND (ilustrační foto)

Těžební vrt na Moravě, který patří do skupiny MND (ilustrační foto) Zdroj: profimedia

Kanadská energetická společnost MCF Energy zalistovaná na torontské a frankfurtské burze hodlá roztočit kolo štěstěny a obnovit těžbu plynu na severovýchodní Moravě. Dohodla se na koupi těžebních práv pro tři tamní lokality a k tomu získá tři licence pro průzkumnou činnost v sousedních oblastech. Původním majitelem práv byla podle informací e15 společnost Lomenská těžební podnikatele Miloše Báči, od něhož je v lednu koupil kanadský podnikatel Sean Pearson. Kupující zaplatí prostřednictvím svých nových akcií v celkové dnešní hodnotě 84 milionů korun a k tomu přidá navrch 31 milionů korun.

Plány společnosti MCF Energy, která vznikla teprve předloni a za cíl si dala objevit významné zásoby plynu v Evropě, jsou pro mnohé odborníky ambiciózní a nečekané. Na zahájení ekonomicky smysluplné a udržitelné těžby jsou nutné významné investice, kanadská firma má však tržní kapitalizaci v přepočtu zhruba jen jednu miliardu korun. Pro srovnání – česká polostátní skupina ČEZ dosahuje tržní kapitalizace téměř půl bilionu korun.

Na severovýchodní Moravě se o významnější těžbu plynu pokoušela už řada firem, ale bez většího úspěchu. Oproti objemům hlavního českého hráče, skupiny MND, která plyn dobývá na jihovýchodě moravského regionu, byly ty zdejší i na tuzemské poměry bezvýznamné. „Byl bych překvapen, kdyby měl projekt větší úspěch. Ale připouštím, že neznám detaily,“ řekl jeden z energetických odborníků pod podmínkou anonymity.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!