Na Kladně se bude vyrábět více umělých kloubů

Beznoska, výrobce kloubních náhrad

Beznoska, výrobce kloubních náhrad Zdroj: Beznoska

Beznoska - exkurze mediků
2
Fotogalerie

Kladenský výrobce kloubních náhrad Beznoska chce od jara rozšiřovat závod. Loňský zisk společnosti podle předběžných údajů meziročně mírně klesl na 18 milionů korun, tržby naopak stouply zhruba o tři procenta na 180 milionů korun. Podle ředitele společnosti Petra Milaty firma plánuje v letošním roce růst tržeb minimálně o pět procent oproti loňskému roku.

V uplynulém roce společnost nabrala čtrnáct nových zaměstnanců, těch má nyní 116. Po zvýšení výrobní kapacity plánuje přijímání dalších. Práce na rozšíření výrobních prostorů začnou letos v dubnu, hotovo má být příští rok. "Hodnota investice by měla být zhruba do 20 milionů korun," uvedl Milata.

Nedávno byla v závodu spuštěna nová linka na nanostrukturování implantátů. "Větší investice do strojního vybavení plánujeme po dokončení nové výrobní budovy v průběhu roku 2018," doplnil Milata.

Společnost vyváží přibližně polovinu své produkce, nejvíce na Slovensko, Ukrajinu, do Portugalska, Dánska, Kazachstánu, ale i dalších zemí.

Výroba ortopedických implantátů začala v Kladně v roce 1969, první náhradní kyčelní kloub byl v Kladně vyroben v roce 1972. O dvacet let později byl podnik privatizován. Firma za celou dobu existence vyrobila několik set tisíc náhrad kyčelních kloubů a desítky tisíc náhrad kolenních kloubů. Zabývá se i výrobou kloubních náhrad pro psy.