Na Ostravsko prý míří velký investor z Asie. Mohl by zaměstnat tisíc lidí

ilustrační foto

ilustrační foto

Česko by se po očekávaném příchodu korejského výrobce pneumatik Nexen, který postaví velkou továrnu na Žatecku, mohlo brzy dočkat dalšího významného investora z Asie. O jeho příchodu intenzivně jedná agentura CzechInvest a Moravskoslezský kraj, kam by firma měla zamířit a vytvořit tam až tisíc nových pracovních míst. Rozhodnutí má padnout do léta.

O novém investorovi informovali pověřený ředitel agentury Czechinvest Ondřej Votruba a moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Žádné další podrobnosti včetně názvu společnosti ale s ohledem na ještě neukončená jednání nechtěli sdělit.

„Jednáme s dalším hodně velkým projektem do Moravskoslezského kraje, ta jednání nejsou tak daleko,“ řekl Votruba. Investor podle něj pochází z Asie a mohl by zaměstnat podobný počet lidí jako jihokorejská Nexen, který hodlá postavit továrnu v průmyslové zóně Triangle v Ústeckém kraji.

„Počet pracovních míst je řádově podobný, investice je nižší,“ přirovnal možnou investici na Ostravsku k plánům Nexenu Votruba. Jihokorejci chtějí v zóně u Žatce v první vlně investovat téměř 24 miliard korun a zaměstnat kolem tisíce lidí.

Intenzivní jednání

„Mohu potvrdit to, co říkal generální ředitel Votruba. Je to investice, o níž již několik týdnů hovořím, jednání probíhají velmi intenzivně. V tomto okamžiku to vypadá tak, že do prázdnin by mohlo padnout rozhodnutí, které by celou tu investici přiblížilo,“ řekl ČTK hejtman Novák.

Také Novák potvrdil, že výše investice je v počtu pracovních míst podobná jako jihokorejské pneumatikárny na severu Čech. „V první fázi asi 80 procent Nexenu,“ upřesnil hejtman. To by znamenalo práci pro přibližně 800 lidí. Hejtman navíc očekává multiplikační efekt, který by přinesl vznik dalších pracovních míst v rámci dodavatelských vztahů a oživení stavebního trhu, protože společnosti obvykle využívají místní firmy.

Moravskoslezský kraj má po Ústeckém druhou nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V dubnu zde bylo bez práce přes 88 tisíc lidí, míra nezaměstnanosti dosáhla 10,3 procenta. Původně se kraj ucházel o Nexen, firmě nabízel pro jeho továrnu mošnovskou průmyslovou zónu, jejíž předností je podle Nováka především kvalitní napojení na silniční a do budoucna i železniční síť.

Kraj nabízí dvě zóny a sází na působení Hyundai
Kromě známé průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku sází kraj například i na nedávno dokončenou průmyslovou zónu Dukla v Havířově na Karvinsku. Jsou to komplexně připravené pozemky, na nichž je možné začít ihned stavět. Podle Nováka k výhodám regionu patří i jeho poloha v blízkosti polské a slovenské hranice.
Za největší psychologickou výhodu při jednání s potencionálními investory považuje Novák působení automobilky Hyundai, která si postavila továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. „Dokazuje to, že region je schopen zabezpečit hladký průběh investice a má dostatek kvalifikované pracovní síly,“ uvedl před časem hejtman. Za dobrou přidanou hodnotu pro investory považuje i působení mezinárodní školy v Ostravě, dostatečné kulturní a sportovní vyžití či blízkost Beskyd, kde lze trávit volný čas.