Na prvním bloku Temelína začala pravidelná odstávka

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Jan Rasch

Energetici v pátek večer odstavili první výrobní blok jaderné elektrárny Temelín. Začala pravidelná odstávka pro výměnu čtvrtiny paliva v reaktoru. Plánovaná je na 49 dní. Výrobu elektřiny první blok obnoví v závěru srpna. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Václav Brom. Po skončení odstávky by měl blok pracovat na výkonu 1055 MW, tedy o zhruba 40 MW vyšším než dosud.

V době odstávky bude v reaktoru vyměněno 36 palivových souborů, tedy čtvrtina ze 163 souborů. Z bazénu vedle reaktoru bude ve dvou kontejnerech převezeno 38 použitých palivových souborů do skladu použitého paliva v areálu elektrárny, kde obsadí 12. a 13. skladovací pozici z celkové kapacity skladu 152 kontejnerů.

V nejaderné části bude například vyměněn rotor generátoru, odborníci udělají tříletou revizi tří dieselgenerátorů nebo pravidelnou roční kontrolu všech tří nízkotlakých rotorů turbíny.

Po skončení odstávky by měl blok pracovat na výkonu 1055 MW, tedy o zhruba 40 MW vyšším než dosud. „Je to výsledek naší dlouhodobé filozofie zvyšovat bezpečnost, spolehlivost a efektivitu naší elektrárny,“ řekl ČTK ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Ročně ČEZ do posílení bezpečnostních a provozních parametrů investuje téměř miliardu korun.

Temelín tak následuje dukovanskou elektrárnu, která v letech 2009 až 2012 zvýšila výkon každého bloku ze 456 MW na 500 MW. Pro tento krok ČEZ už získal pro oba bloky všechna potřebná povolení a nyní bude záležet na závěrečném hodnocení technologie dokončeném při této odstávce.

Ještě v létě by tak Temelín mohl být výkonnější o 80 MW, a ročně tak vyrobit o 600.000 MWh elektřiny více. „Zvýšené výroby dosáhneme bez toho, aniž bychom produkovali více odpadu nebo do ovzduší vypustili 200.000 tun CO2 vzniklých spálením 600.000 tun uhlí. Bavíme se tedy pouze o zvyšování účinnosti elektrárny, neboli efektivnějším využití techniky, kterou máme k dispozici. Samozřejmě při maximálním důrazu na bezpečnost,“ dodal Štěpanovský. Vyšší výroby může elektrárna dosáhnout díky projektovým rezervám, kterými projekt VVER 1000 disponuje. Podle něj jde navíc o elektřinu, která přispívá ke stabilitě přenosové sítě. Není závislá na počasí.

Michal Šnobr: O Temelínu se ještě nerozhodne. Naštěstí