Náchodský Primátor se v britské soutěži stal nejlepším pivem světa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: pivovar Samson

Pšeničné pivo Primátor Weizenbier z náchodského pivovaru Primátor se v britské soutěži stalo nejlepším pivem světa roku 2013. Výsledky zářijové soutěže stovek piv z celého světa přinesl web každoroční soutěže World Beer Awards v anglickém městě Norwich. Pivovar věří, že mu ocenění pomůže v posílení exportu, který se zatím na výstavu podílí zhruba čtvrtinou. Letos pivovar, který se profiluje jako výrobce speciálních piv, čeká výstav na úrovni 125 tisíc hektolitrů.

Svrchně kvašený Weizenbier pivovar Primátor začal vyrábět přesně před deseti lety. „Weizenbier je naším silným exportním artiklem. Ročně jej vyvezeme 3500 až 4000 hektolitrů, nejvíce do Ruska,“ řekl ředitel pivovaru Josef Hlavatý. Poznamenal, že Weizenbier uspěl v kategorii pšeničných piv, která jsou dominantou především německých pivovarů.

Primátor již v minulosti soutěž World Beer Awards vyhrál. V roce 2008 se stal absolutním vítězem s pivem Primátor Exklusiv. O dva roky později náchodský pivovar zvítězil v kategorii ležáků s pivem Premium.

Podle pivovarníků je vítězství českého pivovaru v soutěži úspěchem, nicméně ve světě existují ještě prestižnější soutěže. „Je to jedna z těch uznávanějších soutěží, ale není to ta top,“ řekl pivovarský odborník a prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Nejvýznamnějšími soutěžemi jsou podle něj v USA konaný World Beer Cup či v Německu pořádaný European Beer Star. Také zde v dílčích kategoriích české pivovary poměrně často zaznamenávají úspěchy.

Ocenění ze zahraničních soutěží pivovaru podle Hlavatého pomáhají se zviditelněním značky a mohou se odrazit i v uzavření nových kontraktů. Výrobní program Primátora nyní čítá 15 druhů piv, patří tak k nejširším v českého pivovarnictví. Na speciální piva připadá asi třetina produkce.

Primátor vyhrál i vlastní kategorii

Mezinárodní porota ocenila u náchodského piva svůdnou vůni s nádechem zralého banánu, hřebíčku a cukroví. Podle odborníků je také ohromně lahodné a osvěžující. Má prý dobrý poměr mezi sladkostí a hořkostí a příjemnou kořeněnou chuť v závěru.

World Beer Awards má každý rok osm kategorií. Například v ležácích letos vyhrálo anglické pivo Sharp's Cornish Pilsner, zatímco nejlepším černým pivem světa se stal belgický Malheur 12. Japonské pivo Tazawako Beer Rauch je podle poroty vítězem v kategorii ochucených piv. Primátor vyhrál i svou kategorii pšeničných piv.

Pivovar Primátor od roku 2009 majetkově patří liberecké společnosti LIF. Do skupiny LIF v Česku patří také pivovary Svijany a Rohozec.

Hořká příchuť náchodského Primátora