Nastal čas snížit energetickou závislost na Rusku, vyzval Biden Evropu

Americký viceprezident Joe Biden

Americký viceprezident Joe Biden Zdroj: CTK/AP

Americký viceprezident Joe Biden dnes v Istanbulu vyzval Evropu, aby rozšířila rejstřík svých energetických zdrojů a snížila závislost na Rusku. Moskva by podle něj neměla zneužívat své rozsáhlé zásoby zemního plynu a ropy jako nástroj politického nátlaku.

„Právě teď nastal čas jednat,“ řekl Biden, který do Turecka přiletěl z Ukrajiny. „Události, které se nyní na Ukrajině dějí, jen potvrzují naléhavost tohoto problému,“ dodal americký viceprezident.

Rusko a Ukrajina minulý měsíc za evropského zprostředkování urovnaly spor o ceně zemního plynu a odvrátily tak pravděpodobně hrozbu vážné krize před zimním obdobím. Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu letos v červnu kvůli dlouhodobě nesplaceným ukrajinským dluhům.

Biden si uvědomuje, že Rusko i dál zůstane významným dodavatelem plynu pro Evropu. „Věděli jsme, že jediný energetický zdroj je dlouhodobý problém. Netvrdím ale, že Evropa by se mohla nebo měla obejít bez ruských dovozů. Aby ale posílila svou energetickou bezpečnost, musí rozšířit spektrum dodavatelů,“ konstatoval.

Ameriky by měla uvolnit vývoz plynu

Biden nedávno o energetické bezpečnosti Evropy jednal s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou, který byl v USA na návštěvě.

„Jsme přesvědčeni o tom, a není to jen názor České republiky, ale i řady dalších evropských zemí, že by Spojené státy měly uvolnit export plynu a ropy i na evropský trh,“ řekl Sobotka americkému viceprezidentovi. Biden prý tento záměr obecně podpořil.