Nástupce strojařů z TOS Hostivař změnil majitele

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: tosvarnsdorf.cz

Strojírenský dodavatel společností typu Aero Vodochody, Wikov, Siemens či Liebherr má nového vlastníka. Firmu HolMonta, která vyrábí brousicí stroje a navazuje na šedesátiletou značku TOS Hostivař, získala od podnikatele Luboše Holuba za blíže neurčenou cenu RM Holding.

„Díky vstupu nového vlastníka jsme získali stabilního strategického partnera pro další rozvoj naší společnosti. Spolu s nedávno získanou obchodní značkou TOS Hostivař očekáváme ještě výraznější prosazení našich výrobků jak na domácím, tak na mezinárodním trhu,“ uvedl Michal Dvořáček z dozorčí rady HolMonty. Firma připravuje další investice do vybudování nového konstrukčního oddělení i do personálního posílení, které mají za cíl inovaci vyráběných strojů a zvýšení konkurenceschopnosti.

Za RM Holdingem stojí skupina mladých strojírenských profesionálů, kteří už mají za sebou například investici do tuzemského prodejce strojírenských materiálů a nářadí Rommar. Údaje o tržbách ani další hospodářské výsledky společnost Hol-Monta exportující na trhy od USA a Argentiny až po Indii nebo Čínu nezveřejňuje.

TOS Hostivař patřil v Československu mezi významné strojírenské skupiny, s jehož hrotovými bruskami pracovali strojaři v celé východní Evropě. Některé klíčové části v devadesátých letech zprivatizoval německý průmyslník Erwin Junker, další část se zase dostala pod křídla skupiny CTY vlivných slovenských byznysmenů Juraje Kamaráse a Ladislava Krajňáka. Ochrannou známku TOS Hostivař získala společnost Hol-Monta v roce 2012.

Firma se zhruba třemi desítkami zaměstnanců v současnosti vyrábí v novém závodě v pražské Hostivaři.