Ne všem dluhová krize vadí. Česká firma prorazila v Řecku s kontejnery

Antická Akropole v řeckých Aténách

Antická Akropole v řeckých Aténách Zdroj: ctk/AP

Kontejner od firmy Reflex Zlín v Aténách
Kontejner od firmy Reflex Zlín pod aténskou Akropolí
2
Fotogalerie
Obchodování s Řeckem zmítaným ekonomickou krizí může na první pohled vypadat trochu jako hazard. Zlínské firmě Reflex ale tento krok vyšel a díky řeckým zakázkám má rekordní odbyt. Do Athén už dodala přes 1700 kontejnerů na sběr skla. Některé stojí i v historickém centru řecké metropole.

Atény marně bojují s dluhovou krizí, většina firem z Evropské unie proto dává ruce pryč od možného obchodování s Řeckem a řeckými firmami. Přesto se české firmě ze Zlína, která vyrábí nádoby na tříděný odpad, podařilo v zemi uzavřít úspěšný obchod.

Do této chvíle přišlo do řeckých již 1740 kusů sklolaminátových kontejnerů na sběr skla. Některé dodávky firma exportovala také na řecké ostrovy Kréta nebo Korfu. V Aténách se kontejnery nacházejí mimo jiné na ulici Dionysiou Areopagitou hned pod antickou Akropolí.

Spolupráce začala v roce 2014, kdy zlínský Reflex postupně dodal řecké firmě Hellenic Recovery Recycling 740 kontejnerů. Letos pak získal objednávku na další tisícovku kontejnerů. V kontextu současné tíživé finanční situace Řecka lze tento obchod považovat za malý zázrak.

„Spolupráce s firmou Reflex Zlín si velmi ceníme. Je založena na vzájemné důvěře, bez níž by se tento obchod jen těžko mohl uskutečnit,“ zdůraznila Sofia Tsolou z firmy Hellenic Recovery Recycling. Dodala, že recyklace odpadů je v Řecku stále v plenkách a přimět občany ke třídění je někdy nadlidský úkol.

Lidé z vedení Reflexu navštívili koncem května své řecké partnery přímo v Aténách a jednali o další možné spolupráci. Setkání se uskutečnilo na české ambasádě a zúčastnil se ho i český velvyslanec Jan Bondy a jeho tým.

Zlínští podnikatelé si nenechali ujít ani návštěvu památek. „Velmi nás potěšilo, když jsme se po návštěvě muzea aténské Akropole vydali najít nějakou příjemnou tavernu a přitom jsme narazili na náš kontejner, který stojí na jedné z hlavních promenád přímo pod Akropolí,“ řekl ředitel Reflexu Zlín Oldřich Jurčík.

Profil Reflexu
Historie firmy sahá do roku 1990, kdy byla založena akciová společnost Reflex, která zahájila výrobu kontejnerů na tříděný odpad. V roce 1993 na ní navázala firma Reflex Zlín, jejímž hlavním zaměřením je výroba sklolaminátových kontejnerů na sběr tříděného odpadu, ale také vodních atrakcí. Reflex kontejnery na tříděný odpad exportuje do téměř 30 zemí světa. V roce 2006 firma otevřela nový výrobní areál na okraji městské části Zlín-Lužkovice, v sousedství zlínské průmyslové zóny. Nové provozy vznikly díky podpůrným programům EU.

Manažerka pivovaru Primátor: Roste nám vývoz do Řecka