Největší evropské energetické burzy spojí síly, ovládnou většinu trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEPS

Největší evropské promptní burzy s elektřinou Epex Spot a Nord Pool Spot vytvoří společný podnik, v němž spojí své obchodování do jedné obchodní platformy. Ta bude kontrolovat více než polovinu evropského promptního trhu s elektřinou. Obě burzy si ponechávají otevřené dveře pro úplnou fúzi, oznámili dnes šéfové obou společností.

Společný podnik s polovičním podílem obou firem bude sídlit v Londýně. Propojení platforem by mělo zjednodušit obchodování na devíti trzích západní a severní Evropy, kde firmy působí.

Burzy obchodují s elektřinou Německu, Francii, Rakousku, Švýcarsku, Norsku, Švédsku, Finsku, Dánsku a Estonsku. Ročně obě dohromady zobchodují téměř 600 terawatthodin, což je více než polovina celkového objemu promptního obchodování v Evropě.

„Jsme bezkonkurenčně dvěma největšími promptními trhy s elektřinou v Evropě, takže je na nás, abychom pomohli integrovat evropské energetické trhy,“ řekl podle agentury Reuters generální ředitel Nord Pool Spot Mikael Lundin. „Zatím o fúzi nemluvíme, do budoucna bych ji ale nevylučoval,“ dodal šéf Epex Spot Jean-François Conil-Lacoste.

Burzu Nord Pool Spot vlastní skandinávští operátoři rozvodných sítí Statnett, Svenska Kraftnät, Fingrod Oxyj a Energinet.dk. Epex Spot společně vlastní německá energetická burza EEX a francouzská Powernext.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.