Největší firmy světa chtějí do digitalizace výroby nalít 900 miliard dolarů

Továrna švýcarské firmy Datwyler Sealing Technologies CZ v Novém Bydžově, investici do závodu na lisované pryžové díly pro automobily zprostředkoval CzechInvest

Továrna švýcarské firmy Datwyler Sealing Technologies CZ v Novém Bydžově, investici do závodu na lisované pryžové díly pro automobily zprostředkoval CzechInvest Zdroj: ctk

Více než 900 miliard dolarů ročně hodlají investovat nejvýznamnější světové firmy do roku 2020 do programu Průmysl 4.0. Ukázal to průzkum poradenské společnosti PwC mezi více než dvěma tisíci podniky napříč sektory z 26 zemí světa. Průmysl 4.0 je současný trend digitalizace, automatizace výroby.

Program Průmysl 4.0 navazuje na digitalizace výroby a stále častější propojení výrobních zařízení napříč celou společností. Všechny produkty, stroje, místnosti a další součásti podniku budou propojeny a dostanou vlastní část inteligence. Díky tomu je bude možné kontrolovat a řídit vzdáleně například přes internet. Důležitou roli již nyní hrají takzvaná cloudová úložiště, 3D tisk, vzdálený monitoring, chytré sklady apod.

„Jednoznačným benefitem a motivací, proč se Průmyslu 4.0 intenzivně zabývat, je průměrný návrat investic do dvou let a zvýšení konkurence schopností na lokálním i globálním trhu. Třetina výrobních společností již nyní hodnotí svou úroveň digitalizace jako vysokou. V příštích pěti letech by na takové úrovni měly být dvě třetiny podniků,“ uvedl odborník na Průmysl 4.0 ze společnosti PwC Česká republika Tomáš Pluhařík.

Podniky již nyní využívají konkurenční výhody postavené na inovacích, plné digitalizaci výrobních procesů a správném vyhodnocování dat z fyzických procesů výroby. Průběžné investice ve výši pěti procent obratu umožňují společnostem rozšíření měřících jednotek, propojení prostředí i dostatečný trénink zaměstnanců a držet krok s rychlým technologickým vývojem.

Obrovské nadšení v Česku

„V českém prostředí vidím obrovské nadšení a vůli naskočit na celosvětovou vlnu Průmyslu 4.0. Mnoho oslovených společností se obává ztráty konkurenceschopnosti, pokud nedokážou pružně reagovat. Největší riziko pro české podniky hrozí v souvislosti s překotným vývojem technologií, které nekorespondují se zažitými bezpečnostními, procesními a personálními opatřeními,“ popsal Pluhařík zkušenosti z českého trhu.

Zástupci dotazovaných společností zdůrazňují úspory nákladů (v průměru o 3,6 procenta), kterých dosáhli díky zavedení Průmyslu 4.0. „Pokud se naplní jen polovina očekávání spojená s Průmyslem 4.0, v následujících pěti letech se zásadně změní konkurenční prostředí. Hlavním úskalím v masivním rozšíření programu není podle dotazovaných společností samotná technologie, ale spíše nedostatek dlouhodobé vize, sdílení znalostí a zkušených odborníků,“ upozornil Pluhařík.

Průmysl 4.0 přinese podle PwC řadu nových pracovních pozic, příležitostí a změn v mnoha odvětvích. Pro společnosti bude znamenat úsporu času, zvýšení efektivity a flexibility.