Největší producent oceli v Japonsku převezme tamní čtyřku na trhu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: anna vackova / e15

Největší japonský producent oceli Nippon Steel & Sumitomo Metal se chystá získat kontrolu nad tamní ocelářskou čtyřkou Nisshin Steel. Nippon Steel již v Nisshin vlastní zhruba osmiprocentní podíl a je jejím největším akcionářem. Převzetí menšího rivala by bylo nejnovějším krokem v rámci konsolidace ocelářství, které zažívá těžké časy kvůli globálnímu převisu nabídky nad poptávkou a propadu cen.

Japonský list Asahi napsal, že Nippon Steel hodlá za převzetí firmy Nisshin zaplatit více než 100 miliard jenů (20,5 miliardy korun). Společnost Nippon Steel uvedla, že podniky podepsaly předběžnou dohodu, podle které by se Nisshin měla stát její dceřinou firmou.

Cena akcií společnosti Nippon Steel na tokijské burze po zprávě stoupla téměř o 11 procent. Akcie firmy Nisshin posílily až o 23 procent, napsala agentura Reuters.

Světová produkce oceli loni kvůli propadu cen a slabé poptávce klesla poprvé od roku 2009 a snížila se i produkce v Číně, která vyrábí zhruba polovinu světové produkce. Čína ale kvůli slabé domácí poptávce zvýšila vývoz na rekordních 112,4 milionu tun, což zesílilo globální přebytek a vyvinulo tlaky na konsolidaci a uzavírání hutí. Produkce oceli v Japonsku se loni snížila o pět procent na šestileté minimum.

Nisshin Steel má výrobní kapacitu 4,4 milionu tun oceli ročně a na domácím trhu nerezové oceli má podíl zhruba 30 procent, stejně jako Nippon Steel. Ta má v plánu vyrobit v tomto finančním roce do konce března 42,5 milionu tun oceli.