Největší světový producent oceli výrazně zvýšil zisk

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: CTK

ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal
6
Fotogalerie

Největší světový producent ocele ArcelorMittal ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 41 procent na 1,865 miliardy dolarů (téměř 41 miliard korun). ArcelorMittal působí rovněž v České republice, v současnosti však pracuje na prodeji svých hutí v Ostravě i některých dalších podniků v Evropě.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) stoupl téměř o polovinu na 3,073 miliardy dolarů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 2,892 miliardy dolarů.

Společnost ArcelorMittal předpověděla, že podmínky na trhu zůstanou ve zbytku roku příznivé. Zároveň zlepšila odhad letošního růstu celosvětové spotřeby ocele na dvě až tři procenta z dříve předpokládaných 1,5 až 2,5 procenta.

ArcelorMittal v květnu získal od Evropské komise svolení k převzetí italské ocelárny Ilva. Souhlas je však podmíněn prodejem ostravských hutí a některých dalších aktivit v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

České ministerstvo průmyslu a obchodu chce v létě před dalším jednáním pracovní skupiny k budoucnosti ostravských hutí znát všechny zájemce o koupi společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO). Zvláštní správce AMO Ášok Patil na květnovém jednání uvedl, že smlouva o prodeji by měla být vybraným kupujícím podepsána v září. Jediným známým zájemcem, který podal iniciační nabídku, jsou Třinecké železárny.

Ilva měla být do rukou ArcelorMittalu předána již 1. července, italská vláda však dokončení transakce odložila a snaží se zajistit lepší podmínky dohody. ArcelorMittal minulý týden uvedl, že nové podmínky požadované italskou vládou přijal. Vicepremiér Luigi Di Maio prohlásil, že vláda nové přísliby přezkoumá, zdůraznil však, že stále zjišťuje, zda celý proces podání nabídek na převzetí společnosti Ilva byl v souladu s pravidly.