Nejzadluženější ropná firma světa Petrobras propustí 15 procent lidí

Ropná plošina brazislké firmy Petrobras

Ropná plošina brazislké firmy Petrobras Zdroj: Petrobras

Brazilská státní ropná společnost Petrobras plánuje snížit počet zaměstnanců až o 12 tisíc, tedy o patnáct procent. Napsal to dnes list Estado de S. Paulo. Firma se v poslední době dostala do centra korupčního skandálu, který zasahuje do nejvyšších pater brazilské politické scény.

Plán omezení počtu zaměstnanců má být založen na dobrovolných odchodech. Petrobras by měl snižování počtu pracovních sil oznámit do poloviny roku spolu se střednědobým podnikatelským plánem do roku 2020, napsal list. Tisková kancelář firmy sdělila, že zatím žádné rozhodnutí v tomto směru nepadlo.

Petrobras v minulém desetiletí oznámil nálezy jedněch z největších podmořských zdrojů ropy na světě, od té doby však firmu pronásledují potíže. Podnik se zapletl do nelegálních cenových dohod a je ústředním objektem vyšetřování rozsáhlého skandálu kolem spletitých úplatkářských praktik.

Společnost se po korupčním skandálu snaží znovu získat důvěru investorů a zároveň se přizpůsobuje nízkým cenám ropy. Už v lednu oznámila, že zruší 20 procent pracovních míst v managementu a ušetří tím zhruba 1,8 miliardy realů (10,8 miliardy korun) ročně. Také sdělila, že chce do konce roku prodat majetek za 15 miliard dolarů, aby měla na splácení dluhu a aby nemusela dál omezovat investice.