Někdejší největší skládka světa se přemění na solární elektrárnu

Projekt solární elektrárny ve Fresh Kills na Staten Islandu, NY, USA.

Projekt solární elektrárny ve Fresh Kills na Staten Islandu, NY, USA. Zdroj: CC BY-SA 2.0: nycmayorsoffice via Flickr

Původní plán předpokládal výstavbu větrných turbín.
Starosta New Yorku Michael Bloomberg oznamuje plán na vybudování solární elektrárny v oblasti Fresh Kills.
V roce 2001 skončily na skládce trosky budov World Trade Center. Do Fresh Kills kvůli tomu zamířili i vladní vyšetřovatelé.
Typický obrázek v oblasti Fresh Kills v 70. letech
Typický obrázek v oblasti Fresh Kills v 70. letech
5
Fotogalerie
Oblast Fresh Kills nedaleko New Yorku bývala dlouhá léta největší skládkou na světě. Město zde ale více než pět let buduje obří park. A k parku nedávno připojilo nový projekt - vybudování největší městské solární elektrárny.

O revitalizaci Fresh Kills se začalo mluvit už v roce 2001, kdy byla skládka oficiálně uzavřena. O sedm let později byl odstartován dlouhodobý projekt obnovy, který počítá se vznikem parku, jehož součástí budou restaurace, vodní kanály, cyklostezky nebo také místa vyhrazená ornitologům. Díky zmíněnému plánu by měla plocha newyorských parků překročit 30 tisíc akrů.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg minulé pondělí oznámil, že kromě parku vznikne v oblasti také solární elektrárna. Její výkon odhaduje na 10 megawattů, což by prý mělo stačit k napájení až dvou tisícovek domácností. Jak uvádí web StatenIsland.ny1.com, výstavbou elektrárny se zdvojnásobí městská produkce elektřiny ze solární energie.

„Fresh Kills bude už brzy místem největší solární instalace ve městě,“ prohlásil Bloomberg. „Je to ale jen začátek,“ doplňuje jeho slova starosta Staten Islandu James Molinaro. „Jsem si jistý, že v parku vybudujeme i nějaké větrné mlýny,“ dodal.

Z celkové rozlohy parku 2200 akrů (asi 8,9 kilometrů čtverečních) zabere solární elektrárna 47 akrů. Soukromá firma SunEdison na dvou místech postaví 30 až 35 tisíc vysoce výkonných solárních panelů. Pokud nedojde v projektu k zásadním změnám, práce na elektrárně začnou v roce 2015. Dodávat elektřinu by měla o rok později.

Fresh Kills
Fresh Kills se nachází v newyorské oblasti Staten Island. V letech 1947 až 2001 sloužila oblast jako městská skládka, postupem let se stala největší na světě. Kromě jiného zde také skončily trosky mrakodrapů World Trade Center, což vyvolávalo kontroverzní reakce. Od roku 2008 se celá oblast revitalizuje. Součástí chystaného parku by měla být nově také solární elektrárna.