Německá chemička Evonik koupí část amerického rivala, za 3,8 miliardy dolarů

Německá chemička Evonik

Německá chemička Evonik Zdroj: Evonik

Německá chemická společnost Evonik Industries koupí od americké firmy Air Products and Chemicals divizi speciálních chemikálií a přísad do nátěrových hmot za 3,8 miliardy dolarů (90 miliard korun). Německá firma uvedla, že expanzí v USA chce snížit svou závislost na Evropě a na kolísavém trhu krmivových přísad.

Kupovaná divize má roční tržby kolem 3,5 miliardy eur (95 miliard korun). Její provozní zisková marže přesahuje 20 procent, sdělil Evonik podle agentury Reuters.

Evonik se od roku 2014 poohlíží po velké akvizici, která by podpořila jeho další růst a rozšířila záběr aktivit. Firma je příliš závislá na výrobě aminokyselinových přísad do krmiv. V tomto segmentu se jí sice loni díky nečekanému výpadku konkurenční produkce dařilo, letos se zde ale čeká pokles cen.

Evonik vznikl v roce 2007 vyčleněním chemické výroby z konglomerátu RAG, zabývajícího se především těžbou černého uhlí. RAG ze zisků Evoniku po dohodě se státem spolufinancuje postupný útlum těžby uhlí. V roce 2013 RAG Stiftung prodala třetinu Evoniku na burze. Do budoucna počítá RAG Stiftung, že si ponechá v Evoniku jen čtvrtinu akcií. Zbytek prodá na burze. Evonik je jedním z největších světových výrobců speciálních chemikálií.