Německé průmyslové firmy zvýší napřesrok investice o šest procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Německé průmyslové podniky plánují v příštím roce zrychlit růst investic na šest procent z letošního čtyřprocentního tempa. Uvedl to mnichovský ekonomický institut Ifo na základě anket u jednotlivých firem. Německo trpí v posledních letech slabými soukromými i veřejnými investicemi.

Růst investic potáhnou velké podniky. Menší firmy mají naopak tendenci investiční výdaje omezovat, plyne z ankety podle agentury Reuters.

Podle dubnové zprávy komise sestavená ministrem hospodářství Sigmarem Gabrielem trpí Německo velmi slabou úrovní investic a veřejný i soukromý sektor je musí podstatně zvýšit, aby největší evropská ekonomika mohla pokračovat v růstu a vytvářet pracovní místa. Předseda komise Marcel Fratzscher, který vede berlínský ekonomický institut DIW, uvedl, že veřejný sektor a soukromé firmy nyní investují o zhruba 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč) méně, než by měly.

Ministr financí Wolfgang Schäuble na konci loňského roku vyčlenil na dodatečné investice deset miliard eur. Letos vláda dál uvolnila otěže výdajům a přislíbila pro příští rok dodatečných 13 miliard eur na dopravní infrastrukturu.