Německo hodlá zcela zakázat těžbu plynu pomocí frakování

Německá vláda hodlá zcela zakázat těžbu břidlicového plynu pomocí hydraulického frakování. Na návrhu příslušného zákona se dnes podle televize n-tv shodly konzervativní unie CDU/CSU se sociální demokracií (SPD) a v pátek by ho měl projednat Spolkový sněm, kde mají obě strany výraznou většinu. Dosud v Německu platí moratorium na těžbu plynu z břidlic, které vyprší v roce 2021.

Hydraulické frakování se používá především ve Spojených státech k těžbě zemního plynu v břidličných horninách hluboko pod zemí. Při využití této metody se pumpuje voda s rozpuštěnými chemikáliemi do vrtu; tlak vody v podzemí rozbije horninu, z níž se tak uvolní plyn. Ekologičtí aktivisté ale varují, že tento způsob těžby ohrožuje zásoby podzemní vody nad ložisky plynu.

Nový zákon by měl využívání frakování pro těžbu zemního plynu znemožnit. Výjimku budou moci získat pokusné vrty, s nimiž však bude muset vždy vyslovit souhlas zemská vláda, na jejímž území by měl vrt vzniknout, a také Spolkový sněm. Německý průmysl se snažil zákazu frakování zabránit. Podle firem by takto vytěžený zemní plyn mohl snížit ceny energií, které jsou v Německu ve srovnání s USA vysoké a zhoršují postavení německých podniků v globální konkurenci.

Díky těžbě břidličného plynu se Spojené státy staly soběstačné v dodávkách zemního plynu a cena této suroviny se na americkém trhu výrazně snížila. V evropských zemích naopak převládají obavy z ekologických rizik. Některé evropské země proto uvalily moratorium na využívání frakování, mezi jinými i Česká republika a Francie.