USA budou brzy největším producentem ropy a plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Globální surovinový trh očekává velké změny. Nová naleziště břidlicového plynu a ropy v Severní Americe změní světový energetický trh od základů. Vyplývá to analýzy Mezinárodní energetické agentury (IEA), která byla dnes zveřejněna v Londýně.

„Mimořádně velký růst zásob ropy a zemního plynu ve Spojených státech znamená novou éru globálního energetického trhu,“ píše se v aktuální zprávě IEA, která je energetickou agenturou Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Spojené státy se mají stát největším producentem ropy v roce 2017 a již v roce 2015 jim má patřit světový primát v těžbě plynu. Odborníci IEA očekávají, že Spojené státy budou již v roce 2035 energeticky úplně soběstačné jak v těžbě ropy, tak zemního plynu.

V následujících letech se Severní Amerika stane čistým vývozcem energie. IEA odhaduje, že v roce 2035 půjde asi 90 procent ropy z Blízkého východu pouze do Asie.

IEA předpokládá, že do roku 2035 bude celosvětová poptávka po energiích více než o třetinu větší, než dnes. Rozvíjející se trhy Čína, Indie a Střední východ budou hlavními tahouny růstu spotřeby.

Klasická paliva budou podle IEA v dlouhodobém horizontu stále dominovat. Do roku 2020, se celosvětová poptávka po ropě zvýší o sedm milionů barelů denně (barel 159 l). V roce 2035, bude celosvětová poptávka po ropě činit asi 99 milionů barelů za den. K růstu světové produkce ropy výrazně přispěje Irák, který se má předběhnout Rusko a stát se světovou dvojkou.