Německý soud zamítl dvě žaloby investorů na Porsche

Porsche hlásí
prodejní rekord.

Porsche hlásí prodejní rekord. Zdroj: profimedia.cz

Německý soud zamítl dvě žaloby investorů na automobilový holding Porsche, podle nichž firma před čtyřmi lety manipulovala s akciovým trhem v souvislosti se svou snahou o převzetí automobilky Volkswagen. Rozhodnutí je podle agentury Reuters nepříznivým signálem pro ostatní investory žalující Porsche.

Švýcarská investiční firma My Capital-MC a jeden německý soukromý investor v rámci těchto dvou zamítnutých žalob požadovali od Porsche odškodné kolem pěti milionů eur (124 milionů korun). Porsche však v Německu čelí ještě dalším třem žalobám požadujícím odškodné přes čtyři miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). Tyto žaloby se podle agentury DPA zřejmě začnou projednávat až v příštím roce.

Mluvčí společnosti Porsche rozhodnutí soudu přivítal. „Oba soudní výroky jsou pozitivním signálem,“ řekl mluvčí. „V dalších řízeních budeme s veškerou důsledností hájit svůj právní názor,“ dodal. Akcie podniku posílily o více než pět procent.

Řada investorů v Německu i Spojených státech tvrdí, že Porsche v roce 2008 maskovalo své plány na převzetí Volkswagenu a potají zvyšovalo svůj podíl v podniku. Ještě v březnu 2008 společnost Porsche odmítala spekulace o záměru převzít Volkswagen. O sedm měsíců později však oznámila, že kontroluje 42,6 procenta akcií VW a vlastní opce na koupi dalších 31,5 procenta.

Americké investiční fondy žalují Porsche

Porsche se při snaze o převzetí Volkswagenu značně zadlužilo. Podniky si proto poté vyměnily role. Letos v létě se Volkswagen dohodl na získání plné kontroly nad Porsche. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a jeho součástí je rovněž Škoda Auto.