Neobvyklá jednota: ropné kolosy slíbily boj proti změně klimatu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: SoulRiser via Flickr (CC BY 2.0)

Desítka předních světových ropných a plynárenských společností dnes slíbila zvýšit svoje úsilí v boji proti změnám klimatu. Iniciativy se účastní společnosti BG Group, BP, Eni, Pemex, Repsol, Saudi Aramco, Reliance Industries, Royal Dutch Shell, Statoil a Total. Poměrně neobvyklou jednotu ukázaly nedlouho před světovou konferencí OSN o změně klimatu, která se uskuteční v prosinci v Paříži.

Firmy připustily, že stávající emise skleníkových plynů nejsou v souladu s cílem udržet globální oteplování pod dvěma stupni Celsia. Rovněž vyzvaly k „účinné“ dohodě o klimatu na prosincové klimatické konferenci. Také prý budou apelovat na vlády, aby daly v těžkém průmyslu a elektrárnách přednost zemnímu plynu před uhlím. Nepředstavily ale jasné cíle vedoucí ke snížení emisí, po kterých volali kritici.

„Jsme připraveni hrát svou roli. Během příštích let posílíme své aktivity a investice s cílem snížit uhlíkovou náročnost světového energetického mixu,“ ujistili podle agentury AFP ve společném prohlášení jejich vedoucí představitelé. Tyto firmy zajišťují téměř pětinu světové produkce uhlovodíků a dodávají na celé planetě zhruba deset procent energie.

Společnosti se svou kampaní přišly v době, kdy se potýkají s prudkým propadem cen ropy na světových trzích. Jejich společný krok zároveň ale poukazuje na hluboký rozpor s americkými ropnými obry jako Exxon Mobil a Chevron, kteří zůstali stranou.

Greenpeace: Iniciativa neobsahuje nic významného

Nevládní ekologická organizace Greenpeace podle agentury AP uvedla, že iniciativa firem „neobsahuje nic významného“, a obvinila je, že podkopávají boj proti takzvaným klimatickým změnám.

Agentura Reuters napsala, že mnohým z těchto firem jde o boj o budoucnost ropného a plynárenského sektoru ve veřejné debatě. Stále více organizací a politiků totiž požaduje, aby se zvýšilo využití energií z obnovitelných zdrojů jako vítr a sluneční záření na úkor fosilních paliv.

„Někdy máte v těchto debatách dojem, že veškerá fosilní paliva jsou darebové. Ale i darebové jsou součástí řešení,“ uvedl ve čtvrtek na energetickém fóru šéf Totalu Patrick Pouyanné.