Nissan prodal už 75 tisíc elektromobilů, chystá samořiditelné auto

Nissan Leaf

Nissan Leaf Zdroj: autorevue.cz

Vedení automobilky Nissan oznámilo, že během srpna dosáhly prodeje elektromobilu Leaf hranice 75 tisíc kusů. Automobilka zároveň oznámila, že chystá další hybridní modely a především pak samořiditelné auto.

Oznámení o rekordních prodejích přišlo přesně šest měsíců po té, co Nissan oslavoval 50 tisíc prodaných vozů modelu Leaf. Nissan Leaf je na trhu od roku 2010.

Jak uvádí web AutoEvolution.com, lze předpokládat, že prodeje brzy překonají hodnotu 100 tisíc kusů. Nárůst prodejů se očekává především ve Spojených státech, kde automobilka hodlá vybudovat dalších sto rychlonabejích stanic.

V nejbližších letech plánuje Nissan rozšíření nabídky elektromobilů až na pět různých modelů. Vedle Leafu to bude také elektrická dodávka e-NV200, pak také obdoba městského vozítka Renault Twizy (Renault a Nissan pracují v alianci), elektrický sportovní vůz luxusní odnože Infinity a nejspíš i elektrický sedan značky Infinity, jak uvádí web Hybrid.cz.

Nissan: do roku 2020 vyrobíme auto, které se bude samo řídit

Japonská automobilka navíc tento týden oznámila, že je připravena v roce 2020 představit auto, které se bude samo řídit. Samořiditelné vozy pak plánuje nabízet napříč celou modelovou řadou. Nissan Motor na autu spolupracuje s Massachusettským technickým institutem nebo se Stanfordovou univerzitou. Na jaře příštího roku chystá Nissan první testovací dráhy.