Nissan zachránila Čína. Další japonská automobilka zvýšila zisk

Japonská automobilka Nissan vykázala silný růst zisku

Japonská automobilka Nissan vykázala silný růst zisku Zdroj: CTK/AP

K trojici japonských automobilek - Toyota, Mazda a Mitsubishi, které vykázaly silný nárůst zisku, se připojil i výrobce vozů Nissan. Automobilka ve třetím fiskálním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 57 procent na 84,3 miliardy jenů (16,6 miliardy korun).

Automobilce Nissan, která je druhým největším výrobcem aut v Japonsku pomohl slabší jen a vyšší prodej v Číně a Japonsku. Tržby automobilky stouply o 25 procent na 2,5 bilionu jenů. V Nissanu vlastní podíl 43,4 procenta francouzský Renault.

Zisk japonských automobilek v poslední době podporuje slabší jen, který snižuje ceny japonského zboží v zahraničí a zvyšuje příjmy firem ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Od počátku letošního fiskálního roku jen vůči dolaru oslabil o téměř devět procent. Nissan, Mazda, Mitsubishi i největší světový prodejce aut Toyota, vykázaly silný nárůst zisků.

Toyota uvedla, že měla v minulém kvartálu více než pětkrát vyšší provozní zisk než před rokem. Podobné nárůsty vykázaly i ostatní automobilky. Například automobilce Mazda Motor stoupl provozní zisk za poslední tři měsíce minulého roku meziročně šestkrát.

Čínský zájem

Japonským automobilkám, kromě slabého jenu, pomohl i silný zájem v Číně. Ta zrušila bojkot japonského zboží, který způsobil spor mezi oběma zeměmi o neobydlené ostrovy ve Východočínském moři. Nissan zvýšil prodej v Číně téměř o čtvrtinu na 294 tisíc vozů. Zároveň - o 16 procent na 151 tisíc - posílil i prodej Nissanu v domácím Japonsku. Zájem o nová auta v zemi podporuje plánované zvýšení prodejní daně od 1. dubna.