Nizozemská vláda chce zrušit fosilní auta, mají je nahradit elektromobily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: M. Movchin via Wikimedia COmmons (CC BY-SA 3.0)

Jen 15 procent všech prodaných automobilů v Nizozemsku budou v roce 2025 tvořit elektromobily. Návrh na omezení fosilních aut tak podle ministra ekonomiky nedává smysl.

Elektromobily si získaly srdce ekologů, protože jsou ohleduplnější k přírodě, a především k plicím spoluobčanů. Také proto nizozemská vláda stále aktivněji uvažuje o tom, že od roku 2025 zakáže prodej nových benzinových a naftových automobilů. Konvenční automobily by měly být nahrazeny auty s nulovými emisemi, tedy nejspíše elektromobily.

V čele této iniciativy stojí labouristický poslanec Jan Vos, který chce tímto způsobem bojovat proti klimatickým změnám. „Potřebujeme se zbavit emisí oxidu uhličitého a celkově změnit způsob, jak se používají fosilní paliva, pokud chceme ochránit naši planetu,“ řekl Vos.

Návrh zákona, který už byl schválen dolní komorou parlamentu, by však umožnoval starším benzinovým a naftovým autům, aby se pohybovala po nizozemských cestách. „Takové opatření není dostatečné pro úplnou eliminaci diselových a naftových automobilů,“ dodal poslanec.

Návrh má také odpůrce. Podle ministra ekonomiky Henka Kampa bude v roce 2025 nejvýše 15 procent všech prodaných automobilů mít čistě elektrický pohon. Aktivní v podpoře elektromobilů je také Norsko, kde přibližně každý čtvrtý prodaný automobil je na elektrický pohon nebo plug-in hybrid. Podle nedávných odhadů Bloombergu by cena elektromobilů mohla dosáhnout parity s běžnými konvečními vozy přibližně v roce 2023.