Skoro miliarda. Síť dobíječek pro elektromobily vznikne za evropské peníze

dobíjecí stanice elektromobilu

dobíjecí stanice elektromobilu Zdroj: profimedia

ČEZ a Pražská energetika čekají, až ministerstvo dopravy otevře dotační program na výstavbu dobíjecích stanic pro elektromobily. Do roku 2022 by v něm mělo být 900 milionů korun.

Na ministerstvu dopravy se s pomocí evropských dotací připravuje zásadní injekce pro výstavbu dobíjecích stanic pro elektromobily. Program na vybudování až pěti stovek rychlodobíječek a osmi set běžných stanic do konce roku 2022 ale ještě musí odsouhlasit Evropská komise. O peníze z Operačního programu Doprava se bude ucházet polostátní ČEZ.

O jejich využití uvažuje také Pražská energetika, která zatím provozuje 38 dobíjecích stanic a letos otevře další zhruba desítku. S patnácti dobíjecími místy třetí hráč E. ON se nyní soustředí na vyčerpání více než dvou milionů eur, které dostal z evropského programu CEF spolu se Západoslovenskou energetikou na vybudování 29 rychlodobíjecích stanic podél hlavních dopravních tahů.

„Na podporu dobíjecích stanic by mělo být určeno přibližně 900 milionů,“ uvádí mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Proti roku 2013 se má kapacita nabíjecích stanic zdesetinásobit na 16 tisíc kilowattů v roce 2023. Národní plán čisté mobility předpokládá, že do roku 2020 budou dobíjecí stanice ve všech krajských městech a podél dálnic. O pět let později by měly mít dobíjecí infrastrukturu také města nad 10 tisíc obyvatel.

Konzultanti pracující v energetické branži podporu vítají. „Dotace jsou v tomto ohledu správným řešením. Díky nim bude moci vzniknout dobíjecí infrastruktura, která na sebe bude vázat poptávku a dá se očekávat, že se skokově zvýší počet elektromobilů v provozu,“ tvrdí David Pirner, řídící partner poradenské společnosti Grant Thornton. Zatím je jich v Česku registrováno přes osm set. V roce 2030 by jich mělo být podle národního plánu čtvrt milionu.

Brusel nyní posuzuje přijatelnost programu z hlediska pravidel pro veřejnou podporu. Proces takzvané notifikace by měl být hotový do konce letošního roku. „Díky dotacím bychom své ambice ve výstavbě stanic pro elektromobily výrazně navýšili,“ říká Tomáš Chmelík, který má ve skupině elektromobilitu na starosti. ČEZ připouští, že vzhledem k vyhlášení výzev programu nejdříve příští rok bude času na samotnou výstavbu stanic málo. Dostavěno má být do konce roku 2022.

Polostátní energetický kolos se přitom již při budování svých více než sedmdesáti stanic přesvědčil, že projekt nepostupuje tak rychle, jak bylo původně naplánováno. Protahuje se uzavírání dlouhodobých smluv s majiteli pozemků, stavební úřady si navíc s novou technologií často nevědí rady. Navíc není před notifikací jisté, zda příjemci dotací nebudou muset znovu vypsat tendry na dodavatele dobíjecích zařízení. To by celý projekt dále zdrželo. ČEZ už jednou veřejnou soutěž na dodavatele vypsat musel. Letos na jaře ji vyhrál koncern ABB.