Norové vzkazují EU, ať se do těžby v Arktidě neplete

těžba ropy v Arktidě

těžba ropy v Arktidě Zdroj: profimedia.cz

Norsko nechápe aktivity Evropské unie, která zvažuje, že zakáže těžit ropu v arktické oblasti. Oslo dává jasně najevo, že případné unijní opatření doma nezavede.

Evropská komise po havárii v Mexickém zálivu hovořila o zpřísnění pravidel mořské těžby. Environmentální komise Evropského parlamentu v září schválila moratorium na těžbu v polárních vodách. Do pléna se zřejmě návrh dostane do Vánoc.

Norové ale Bruselu vzkazují, že nad Arktidou nemá žádnou jurisdikci a jeho počínání je absurdní. „EU má právo prohlašovat, cokoli chce, ale tohle je skoro, jako kdybychom my komentovali velbloudí podnikání na Sahaře, se kterým nemáme vůbec nic společného,“ řekl nedávno náměstek ministra pro ropu Per Rune Henriksen. Dodal, že Norsko se arktickou ropou zabývalo už třicet let předtím, než k ní obrátil pozornost Evropský parlament.

Severská země se potýká s poklesem těžby ropy, a pustila se proto do intenzivního průzkumu nových nalezišť. Během podzimu chce provést několik zkušebních vrtů v Barentsově moři. „Nové oblasti budou otevřeny. Není důvod to teď zastavit. Současné hranice Norska dosahují až téměř k severnímu pólu,“ uvedl ropný ministr Ola Borten Moe.