Norsko chce otevřít nová ropná pole, chybí ale zaměstnanci

ilustrační foto

ilustrační foto

Norský ropný sektor v příštích třech letech stabilně poroste. Zatímco se ale zbytek Evropy potýká s nezaměstnaností, pro ně je největší hrozbou nedostatek zkušených inženýrů. Investice mají být až do roku 2016 rekordně vysoké díky novým objevům. Vyplývá to ze studie Boston Consulting Group uskutečněné pro norské ministerstvo ropného průmyslu. Norsko je druhým největším dodavatelem plynu do Evropy a osmým největším vývozcem ropy na světě.

„Hlavním omezením je nedostatek kvalifikovaného personálu, zvláště zkušených inženýrů,“ uvádí studie. „Z dotazovaných firem jich 84 procent uvádí, že nedostatek zkušených inženýrů a projektových manažerů je velkým problémem.“

Norsko v posledních letech bojovalo s poklesem produkce. Nyní potřebuje zahájit těžbu na nových polích, aby jeho těžba rostla.

Firmy očekávají, že poptávka po inženýrech stoupne v období 2011 až 2016 o 40 procent. Kvůli jejich nedostatku by jich mohlo podle studie chybět až 8000. Již nyní ropný průmysl dováží pracovní sílu ze zahraničí. Poměr zahraničních zaměstnanců v norském ropném sektoru se podle posledních dostupných údajů zvýšil v roce 2010 na deset procent. V roce 2003 činil šest procent.

Norské ekonomice se letos díky rozkvětu ropného sektoru a zdravým státním financím daří. Ekonomika roste o více než tři procenta a hrubý domácí produkt na hlavu se zvýší nad 100 tisíc dolarů (1,9 milionu korun), přestože eurozóna bojuje s recesí. Poptávka po pracovní síle je tak vysoká, že nezaměstnanost se drží kolem tří procent, i když počet imigrantů v Norsku roste. Ropný průmysl tvoří až pětinu ekonomické aktivity země.

Investice do ropy a plynu mají letos stoupnout o 17 procent. V letech 2012 až 2016 má investovaná částka činit zhruba 3,4 procenta ročního ekonomického růstu, napsala agentura Reuters.