Nošovická Hyundai částečně zrušila výrobu převodovek. Zhotovovat bude baterie do elektromobilů

Výroba v nošovické továrně Hyundai

Výroba v nošovické továrně Hyundai Zdroj: Hyundai Motor Manufacturing Czech

Pro odbyt nových aut se spalovacími motory nebude za pár let na evropských trzích prostor. Vyplnit ho mají elektromobily, čemuž se musejí už nyní přizpůsobovat finální výrobci i dodavatelé. Výjimkou není ani nošovický závod automobilky Hyundai. Kvůli slábnoucí poptávce zrušil výrobu v jedné ze dvou hal, které produkovaly vícestupňové převodovky. Ty jsou potřeba u konvenčních aut, ne u elektromobilů. Uvolněnou výrobní halu nyní Hyundai přestavuje tak, aby v ní koncem tohoto roku mohla nově zkompletovávat baterie do elektromobilů. Změna ovlivňuje více než dvě stě zaměstnanců.

Závod začal manuální šestistupňové převodovky produkovat ve dvou výrobnách od roku 2008 a 2012. Ročně jich zhotovil až 530 tisíc. Některé pro vlastní účely – například do vozů i30 či Tucson –, jiné pro sesterské závody Hyundai v Turecku či v Rusku (do loňska), ale i pro společnost Kia Slovensko. Poptávka zákazníků po vícestupňových převodovkách nicméně v posledních letech klesala, a to jak kvůli rostoucímu zájmu o automatické řazení, tak kvůli růstu objemu výroby hybridů a elektromobilů.

Koncem loňského roku tak Hyundai ukončila provoz v jedné ze dvou „převodovkáren“. Halu nyní přestavuje tak, aby zde mohla sesterská Hyundai Mobis kompletovat baterie.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!