Nová energetika je zelená a chytrá

Zdroj: ČEZ

Současné trendy v energetice přinášejí řadu změn. Svět začíná patřit chytrým městům, chytrým domácnostem a chytrým podnikům. Odběratelé energií začínají dávat přednost na míru šitým řešením, která zajistí všechny jejich energetické potřeby najednou.

V reakci na tyto nastupující trendy vznikla společnost ČEZ ESCO (Energy Service Company), která přináší individuální energetická řešení pro města, obce, nemocnice, divadla, školy a průmyslové podniky.

Víc než jen elektřina

ČEZ ESCO komplexně pokrývá energetické potřeby firem, obcí a institucí všech velikostí. Prodej elektřiny, plynu a tepla je přitom jen špičkou ledovce. Společnost zajišťuje také energetické audity a poradenství, projekční a inženýrské služby, realizaci konceptu Smart City, instalaci veřejného osvětlení nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren.

„Zákazníci u nás poptávají vše možné z oblasti energetiky. Ať už klient potřebuje modernizovat osvětlení, instalovat fotovoltaiku nebo kogenerační jednotku, trápí ho vzduchotechnika nebo chce pro svůj podnik navrhnout energetické úspory, umíme pomoci“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

ČEZ

Pomáhá druhým šetřit

V typickém průmyslovém podniku lze přitom náklady na osvětlení snadno srazit o 30 až 40 procent. Vyplatí se také kogenerace, tedy společná výroba elektřiny a tepla a případně i s chlazením a s minimalizací ztrát v rozvodech. Tady lze uspořit 40 až 50 procent energie.

Velké výhody přinášejí takzvané EPC projekty, kdy ČEZ ESCO zmonitoruje zacházení s energiemi v podniku nebo v budově, navrhne úspory a ty poté realizuje i monitoruje.

„Za svou práci ručíme. A to tak, že úspory přímo garantujeme ve smlouvě se zákazníkem. Do investic na úsporná opatření přitom zákazník nemusí dát ani korunu, protože se splácejí přímo z peněz ušetřených za energie,“ dodává Kamil Čermák. Zákazníci ČEZ ESCO tímto způsobem jednoduše šetří statisíce až desítky milionů korun ročně.