Nový podílník majitele pivovaru Lobkowicz mu má otevřít čínský trh

Pivo Vévoda z Pivovarů Lobkowicz

Pivo Vévoda z Pivovarů Lobkowicz Zdroj: Pivovary Lobkowicz

Čínská společnost Beijing Er Shang Group koupí deset procent akcií většinového vlastníka Pivovarů Lobkowicz, firmy Lapasan. V ní drží většinový podíl společnost CEFC. Podle seznamu ekonomických dohod mezi čínskou a českou stranou, který zveřejnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, byla cena transakce 3,6 milionu eur, tedy přibližně 97,2 milionu korun. Dohoda byla podepsaná při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice.

Koncern Beijing Er Shang vstoupil do Lapasanu prostřednictvím navýšení kapitálu, získá deset procent akcií, řekl mluvčí CEFC Pavel Bednář. „Mezi akcionáři bude probíhat diskuze, na co bude tato částka použita. Zatím nemám konkrétní informace,“ řekl generální ředitel pivovarů Zdeněk Radil.

Podle Bednáře patří Beijing Er Shang Group k významný čínským společnostem. „Zabývá se především logistikou skladování mražených potravin, výrobou potravin, zpracováním masa, moderní distribucí a dalšími specializovanými službami. Výroba v oblasti potravinářství pokrývá přes 20 kategorií s více než deseti tisíci různými položkami,“ dodal mluvčí.

Čínská potravinářská špička

Podle něj obrat koncernu přesahuje 20 miliard korun ročně. V roce 2007 byla společnost zařazená mezi deset nejlepších firem v čínském potravinářském průmyslu. Prostřednictvím Beijing Er Shang Group budou budou Pivovary Lobkowicz distribuovat pivo na čínský trh. Kromě maloobchodu a velkoobchodu ho dodá podle Bednáře i do většiny úřadů.

Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu. Zahrnují sedm regionálních pivovarů, a to Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora. Většinovým vlastníkem Pivovary Lobkowicz Group je firma Lapasan, v níž má většinový podíl čínská CEFC. Právě na Čínu se chtějí letos Pivovary Lobkowicz soustředit v rámci rozvoje nových trhů. Tržby skupiny loni meziročně klesly o 1,2 procenta na 1,19 miliardy korun.

Veselé ohlédnutí za čínskou návštěvou