Nový saúdský král by rád držel cenu ropy

ropa

ropa Zdroj: ctk

Nárůst cen ropy v reakci na úmrtí saúdského krále Abdalláha neměl příliš dlouhého trvání. Černé zlato během pátečního obchodování veškeré čtvrteční zisky zase odevzdalo. Nový král, Abdalláhův nevlastní bratr, Salmán bin Abd al-Azíz (na snímku) dlouho neotálel s prohlášením, že jeho nástupem do úřadu se politika Saúdské Arábie nemění.

„Jakákoli změna může nyní přinést hodně nejistoty,“ citovala agentura Bloomberg makléře obchodujícího s ropou. „Myslím, že v každém případě si saúdský ropný ministr Ali al-Naimi dohlédne na to, aby se nevyjelo ze současných kolejí. Jeho kolejí.“

Severomořská ropa Brent s dodáním v březnu zakončila týden na ceně 48,79 dolaru za barel, za celý týden oslabila o více než šest procent. Lehká americká ropa WTI jen v pátek oslabila o 2,2 procenta na 45,29 dolaru,
za celý týden zlevnila téměř o tři procenta.

Saúdská Arábie tak pokračuje ve válce, kterou americké a kanadské ropě z břidlic vyhlásila v listopadu. „Vědí, že dnes mají poslední šanci tyto projekty položit, pokud by to zkusili za deset let, už bude pozdě. To už budou projekty zafinancované,“ říká Petr Zajíc, portfolio manažer Pioneer Investments.

Saúdští Arabové, kteří jsou největším producentem ropy v organizaci OPEC, v listopadu dotlačili ostatní členy tohoto uskupení, aby souhlasili s udržením denní produkce na třiceti milionech barelech denně v zájmu udržení si tržního podílu a to navzdory snahám chudších členských zemí produkci omezit a zvýšit tak ceny. Ceny ropy padají od loňského června a již klesly o více než polovinu.

Něktěří analytici namítají, že není jasné, s kým Saúdská Arábie cenovou válku vede. „Pravdou však zůstává, že není zřejmé, proti kterému státu ji vede, zda jsou to Spojené státy nebo Rusko,“ říká analytička Colosseum Eva Mahdalová. Rusko, které je největším producentem ropy na světě a patří k zemím, kterým levná ropa škodí nejvíce, leží Saúdským Arabům v žaludku již dlouho. Ruský státní rozpočet je totiž nastavený na cenu ropy okolo sta dolarů za barel.