NWR může utržit jen 150 milionů eur

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: NWR

NWR pokračuje ve zběsilém honu na hotovost. Nabídku na prodej některých z jeho uhelných aktiv jako první potvrdila polská JSW. Obchod se má týkat netěžícího dolu Debiensko, ztrátového Paskova a koksáren OKK.

Dostatečné tržby z prodeje aktiv jsou jednou z podmínek pro přežití NWR: na omezenou dobu vytvoří existenčně důležitý hotovostní polštář. „Domnívám se, že zájem by měl být zejména o koksovnu. Za ni by NWR mohlo dostat alespoň 60 milionů eur,“ uvádí Jan Raška z Fio banky. Mezi potenciálními zájemci krom JSW figurují KHW, ale i domácí Třinecké železárny. „Nemají vlastní koksovnu a patří mezi významnější odběratele koksu od NWR,“ dodává Raška.
Přes dvacet milionů eur může chtít NWR za polské Debiensko. „NWR do projektu investovalo asi 10 milionů eur, letos bylo v plánu dalších deset. Čekal bych, že NWR bude požadovat zpět vynaložené investice a něco navíc za těžební licenci,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Nejtěžší situace nastane v případě Paskova. Podle analytiků je důl samostatně prodejný jen obtížně a s uzavřením dolu bez prodeje by vznikly vícenáklady, NWR se tak zřejmě pokusí přihodit Paskov do balíčku k některému z dalších aktiv. Pokud by skutečně došlo na prodej, podle informací deníku E15 by NWR za Paskov mohlo dostat něco mezi 60 a 100 miliony eur. Uhelná aktiva NWR podle JSW nabídlo i dalším firmám v oboru. O některá z aktiv mohou mít dle expertů zájem i fondy private equity.