Objem obchodů na krátkodobém trhu s elektřinou roste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CEPS

Objem obchodů na tuzemském denním trhu s elektřinou letos výrazně roste, převýšil již obchody za celý loňský rok. Za necelých osm letošních měsíců vystoupal obchodovaný objem elektřiny na denním trhu na 5800 gigawatthodin. Během celého loňského roku přitom objem obchodů činil 5786 GWh. Informovala o tom společnost OTE, která krátkodobý trh s elektřinou organizuje.

Obchody uzavřené v rámci denního trhu s elektřinou, představují měsíčně zhruba 15 procent tuzemské spotřeby elektřiny. Průměrný objem obchodů za den činí 24.700 MWh, loni to bylo 14.900 MWh. Podle OTE se na krátkodobém trhu projevilo pozitivně propojení se Slovenskem v roce 2009. Český trh chtějí energetici propojit také s dalšími evropskými zeměmi, což by mělo přinést stabilnější ceny elektřiny.

Kromě denního trhu OTE organizuje také vnitrodenní trh s elektřinou, který rovněž vykazuje růst. Na vnitrodenním trhu letos objem obchodů zatím vystoupal na 258 GWh, za celý loňský rok to bylo 173 GWh.

Denní a vnitrodenní trh s elektřinou představují platformy, prostřednictvím kterých mohou obchodníci podle potřeby vyrovnávat svou obchodní pozici. Řeší tím svůj přebytek nebo nedostatek elektřiny. Podobným způsobem funguje krátkodobý trh s plynem.

Akciová společnost OTE působí na trhu s elektřinou v ČR od roku 2001 a na trhu s plynem od roku 2010. Od roku 2002 organizuje obchodování na denním a později i na vnitrodenním a blokovém trhu s elektřinou a od roku 2010 také na denním a vnitrodenním trhu s plynem. Jediným akcionářem a vykonavatelem vlastnických práv OTE je ministerstvo průmyslu a obchodu.